ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία Πρώτο Θέμα

«Βόμβα» κυβέρνησης και ΣΕΒ στον κατώτατο μισθό

Τρεις μόλις μέρες μετά τις εκλογές – Ζητούν με προσφυγή στο ΣτΕ ακύρωση των αυξήσεων και κατάργηση των τριετιών

Βόμβα στα θεμέλια του κατώτατου μισθού και των απολαβών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί η προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρεις μόλις μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και την τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου, γενικού διευθυντή του ΣΕΒ μέχρι τις 30 Ιουνίου, στη θέση του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ.

Μάλιστα ο «προσωπάρχης» του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν αυτός που κατέθεσε και τη σχετική προσφυγή κατά των αυξήσεων στις τριετίες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για εντελώς «τυπικούς» λόγους, διότι, όπως αναφέρει, «η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»! Ξεχνώντας ωστόσο το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013, βάσει του οποίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με άλλα λόγια ο Ά. Σκέρτσος (και ο Κ. Μητσοτάκης;) -και φυσικά ο ΣΕΒ- ζητούν ακύρωση των αυξήσεων, για τυπικούς λόγους, ωστόσο φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζουν:

* Ότι η χώρα μας έχει βγει από τα Μνημόνια.

* Ότι, με βάση τα όσα προέβλεπε η έξοδος από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι μια κανονική διαδικασία, ύστερα μάλιστα από διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω) και των κοινωνικών εταίρων.

* Ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό (11%) συνεπάγεται και αύξηση κατά 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Αυτές οι αυξήσεις (στις τριετίες) προβλέπονται από τον νόμο για όσους είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Καθώς όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών, όπως προβλέπει η μνημονιακή ρήτρα του 2012, μέχρι να διαμορφωθεί η ανεργία σε ποσοστό κάτω του 10%! Αυτό προβλέπει το Μνημόνιο (δεύτερο) που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία (μαζί με ΠΑΣΟΚ, Καρατζαφέρη, ΔΗΜΑΡ) το 2011 (κυβέρνηση Παπαδήμου).

Και η Δόμνα Μιχαηλίδου αποθεώνει τις μειώσεις μισθών

Σε σύμπτωση πάντως είναι δύσκολο να αποδώσει κάποιος την ταύτιση με τις απόψεις του ΣΕΒ και της νέας υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία πρόσφατα εκθείαζε τις μειώσεις μισθών του 2012 και πόσο αυτές βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας! Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η νέα υφυπουργός Εργασίας είχε δηλώσει:

«Η Ελλάδα μεταξύ 2013 και 2014 ήταν πρωταγωνίστρια στις μεταρρυθμίσεις και στις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας και, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, είχαμε μεγάλη άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Γιατί καταφέραμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος εργασίας, το εργασιακό μπήκε σε ένα πλαίσιο πιο ευέλικτο, το μισθολογικό μπήκε σε ένα πλαίσιο πολύ πιο σκληρό, οπότε καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος εργασίας (υποκατώτατος, μείωση βασικού, ατομικές συμβάσεις, ημιαπασχόληση κ.λπ.)…

Χθες πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην εργασία, τις οποίες είχε προηγουμένως εκφωνήσει σε τίτλους ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Γ. Βρούτσης τόνισε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ότι «η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η αποτροπή κάθε μορφής αυθαιρεσίας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα σε συνέχεια των αυστηρών κυρώσεων που ο ίδιος έχω θεσπίσει ήδη από το 2013».