Με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης – Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25 – Δική του πρόταση θα καταθέσει το ΚΙΝΑΛ – Χρυσοχοΐδης: «Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση, θα το ψηφίσουμε ακόμη και μόνοι μας»
Με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων, συνδικάτων και φορέων ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 1/7, στις 15.00, να συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το σχέδιο νόμου – μνημείο αυταρχισμού.
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.
Ακόμα, καθιερώνει «ιδιώνυμο» για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους! Συγχρόνως, προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα…) και αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!
Υπηρεσία για τη «ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία»
Όπως τονίζει η «Αυγή», εκτός των απαγορεύσεων και περιορισμών των διαδηλώσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο στην κοινωνία, το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν υπήρχαν στο κείμενο του νομοσχεδίου που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θέσει σε ηλεκτρονική διαβούλευση στα τέλη Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, με μια τέτοια διάταξη, το άρθρο 19 συστήνει αυτοτελή υπηρεσία με τίτλο Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό και έχει ως αποστολή τον “σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής πρόληψης της βίας”.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 “αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας είναι η επιστημονική μελέτη και ανάπτυξη δράσεων που αφορούν ιδίως την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, καθώς και η ρατσιστική βία”.
Επιπλέον προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, “το οποίο εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βί
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο είχε κάνει λόγο για ένα «ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πεδίο δράσης της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας θα απλώνεται παντού: «Από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων».
Εντελώς απομονωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ως εκ τούτου, είναι εύλογα τα πυρά που εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το χουντικής κοπής νομοσχέδιο.
«Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του κράτους – χωροφύλακα. Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεί εμπόδιο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (30/6/20).
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης απέδωσε το νομοθέτημα προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως η κυβέρνηση «εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε on camera δήλωσή του την Τετάρτη 1/7, το χαρακτηρίσε «μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» τονίζοντας πως “η κυβέρνηση φοβάται, όλο και περισσότερο, τη φωνή της κοινωνίας”, και συμπληρώνοντας: “Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεπέρασε τον εαυτό του!”.
Πάντως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν αρνήθηκε την ενσωμάτωση διαταγμάτων της περιόδου 1971 – 72 λέγοντας πως «έχουμε σε ισχύ χουντικά διατάγματα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολιτευτικά να τα προσαρμόσει στο Σύνταγμα του 1975». Υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια δημοκρατική, γενναία και πολύ προοδευτική». Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρόκειται να καθορισθούν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, με βάση το οποίο -σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη «θα βρεθεί ένας τρόπος όλα τα πράγματα να γίνονται σωστά». Συνολικά μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοθέτημα θα ενισχύσει τους εμπόρους των αστικών κέντρων επισημαίνοντας πώς μέσα στον Ιούνιο έγιναν 53 πορείες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να πιστεύει ότι το συναινετικό κλίμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (30/6/20) «ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».
Δική του πρόταση αναμένεται να καταθέσει το ΚΙΝΑΛ
Η οξύτητα των διατάξεων του νομοσχεδίου φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά και το ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει το news247.gr. Παρά το γεγονός ότι στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Καμίνη που είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει σήμερα τις αποφάσεις του. Όμως αν και πιστεύει ότι για το ζήτημα των διαδηλώσεων απαιτείται να υπάρξουν ρυθμίσεις, εκτιμά ότι το νομοθέτημα αποπνέει έντονη διάθεση ποινικοποίησης. Έτσι «δύσκολα» όπως ανέφεραν στελέχη του, θα δώσει θετική ψήφο. Στον αντίποδα αναμένεται να καταθέσει την δική του συνολική πρόταση για το ζήτημα των διαδηλώσεων που θα έχει ως χαρακτηριστικό στοιχείο τον κυρίαρχο ρόλο του δικαστή ώστε – όπως εκτιμά- να υπάρχουν εγγυήσεις για την διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Σε «μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό» καλεί το ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος» (διαβάστε αναλυτικά).
Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Ιουλίου συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο.
- Στην Αττική η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στις 7.30 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια και στα Προπύλαια.
- Στη Θεσσαλονίκη η πικετοφορία έχει οριστεί στις 8 μ.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και περιοδείες σε γειτονιές.
ΜέΡΑ25: Έκτρωμα χουντικής κοπής
Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει εδώ και μέρες ζητήσει και το Μέρα25 σημειώνοντας ότι αποτελεί αναβίωση χουντικών διαταγμάτων. Όπως τονίζει πρόκειται για «αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων». «Ο αυταρχισμός εντείνεται από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφού ήδη συμφώνησε σε ένα 5ο μνημόνιο εξαθλίωσης των πολιτών, όμως με αυτά που δρομολογεί ο κ. Χρυσοχοΐδης σε λίγο θα μας ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων», προσθέτει σε χθεσινή του ανακοίνωση. (διαβάστε αναλυτικά).