ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Κόσμος Πρώτο Θέμα

Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελλάκης | Ομοφοβικοί στρατηγοί και ακροδεξιοί θαυμαστές τους

Αναστατώνει την Ιταλία βιβλίο τού μέχρι χθες άγνωστου στρατηγού Ρομπέρτο Βανάτσι που επιτίθεται σε γυναίκες, ομοφυλόφιλους και μετανάστες ● Και μπορεί μεν ο υπουργός  Άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι να τον απέπεμψε από κάθε θέση ευθύνης στο στράτευμα, το αντιδραστικό παραλήρημα του πονήματος, ωστόσο, βρίσκει ευήκοα ώτα σε κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη υπερσυντηρητικών μελών των κομμάτων που την απαρτίζουν.

Oι θερινές διακοπές ακόμη δεν τελείωσαν, η Τζόρτζια Μελόνι ξεκουράζεται σε αγροικία του ιταλικού Νότου, αλλά τα προβλήματα για την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης είναι και πάλι περισσότερο από εμφανή. Ολη η Ιταλία, μέσα στον τρίτο καύσωνα του Αυγούστου, ασχολείται με το βιβλίο του μέχρι χθες άγνωστου στρατηγού Ρομπέρτο Βανάτσι. Πρόκειται για στρατιωτικό με τρία πτυχία, ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει πέντε γλώσσες και στο παρελθόν έχει διατελέσει επικεφαλής των Ιταλών αλεξιπτωτιστών της ταξιαρχίας Φόλγκορε.

Με το λογοτεχνικό του αυτό πόνημα, ο Βανάτσι θέλησε να παρουσιάσει στους συμπατριώτες του όλες τις απόψεις του επί της σημερινής κοινωνίας. Ηδη ο τίτλος, «Il Mondo all’incontrario» («o Kόσμος ανάποδα»), υποδηλώνει την όλη προσέγγιση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο στρατηγός επιτίθεται σε γυναίκες, ομοφυλόφιλους και μετανάστες. Θεωρεί ότι υπάρχουν διαφορετικές φυλές, ότι «οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να αποδεχτούν πως δεν είναι κανονικοί», ενώ τους κατηγορεί ότι «τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Ο Βανάτσι, επίσης, «ενοχλείται από όσους λένε ότι άνδρες και γυναίκες είναι ίδιοι, διότι υπάρχουν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές διαφορές». Δίνει μάχη «κατά της δικτατορίας των μειονοτήτων» και σε ό,τι αφορά τους μετανάστες θεωρεί ότι, ακόμη κι αν καταφέρουν να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τη διαφορετικότητά τους.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, παρά το ότι είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, κινήθηκε άμεσα και μαζί με την ηγεσία του ιταλικού στρατού αποφάσισε την αποπομπή του στρατηγού από τη θέση ευθύνης που κατείχε ως επικεφαλής του Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου. Μιλώντας στον Τύπο, ο Κροζέτο δήλωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στις λεπτομέρειες του περιεχομένου του βιβλίου, αλλά θεωρεί πως ένας αξιωματικός δεν πρέπει να εκφράζεται δημοσίως για τέτοιου είδους θέματα.

Οπως φαίνεται, όμως, πολλά στελέχη της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση Μελόνι δεν είναι της ίδιας άποψης. «Θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ρίχνονται στην πυρά και λέω “όχι” στη λογική του Μεγάλου Αδελφού. Θα αγοράσω το βιβλίο, θα το διαβάσω, και μόνο μετά θα μπορέσω να κρίνω», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι. Αποφάσισε, μάλιστα, να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τον «συγγραφέα», προφανώς όχι για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, ο νυν προσωρινός γραμματέας της και υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «πρέπει να τηρηθεί προσεκτική στάση» και ότι «επιβάλλεται να προστατευτούν οι ένοπλες δυνάμεις».

Υπάρχουν, όμως, υπερσυντηρητικά μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία της Μελόνι, τα οποία θεωρούν ότι εν ονόματι της ελευθερίας έκφρασης όλοι έχουν δικαίωμα να λένε και να γράφουν την όποια άποψή τους. Και, κατά συνέπεια, ότι οι προσβλητικές, αντιδραστικές θέσεις του στρατηγού δεν πρέπει να καταδικαστούν και ούτε ο ίδιος να υποβληθεί σε πειθαρχικές κυρώσεις από τον ιταλικό στρατό.

Πέρα από τα ιστορικά λάθη (ο Βανάτσι στο βιβλίο παρουσιάζεται ως απόγονος του Ιούλιου Καίσαρα, αλλά ξεχνά, προφανώς, ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ήταν αμφιφυλόφιλος), υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα: το βιβλίο αυτό προσβάλλει, πρώτα απ’ όλα, τις τόσες γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούν στον ιταλικό στρατό.

Οι οποίοι, φυσικά, δεν θέλουν ούτε για μια στιγμή να σκεφτούν ότι υπάρχει περίπτωση επιστροφής σε ένα παρελθόν σκοταδισμού με άρωμα φασισμού. Ολοι περιμένουν, τέλος, να δουν αν και πότε η Τζόρτζια Μελόνι θα βρει την αναγκαία δύναμη και το θάρρος να αναφερθεί σε όλο αυτό το άκρως επίκαιρο θέμα.