ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Λέσβο – Δύο τα μέτωπα (video)

 

Σύνταξη Αναστασία Σπυριδάκη

Βελτιωμένη η εικόνα της μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό των Βατερών, ο οποίος εκκενώθηκε.

Σήμερα (25/7) η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, συνεχίζει όμως το καταστροφικό έργο της σε δύο μέτωπα. Το ένα, πάνω από την κοινότητα Σταυρού και το δεύτερο κοντά στον οικισμό της Βρίσας, που είχε χτυπηθεί ασκληρά και από τον σεισμό του 2017. Και οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Περίπου 450 άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, με μέριμνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στα Βατερά, η φωτιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Κάηκαν σπίτια μέσα στον οικισμό ενώ υπολογίζεται πως κάηκαν συνολικά 20.000 σρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έξι οικίες έχουν καταστραφεί, είκοσι έχουν υποστεί ζημιές.

Με σκάφη του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν το Σάββατο εννέα άτομα από την ακτή των Βατερών και συγκεκριμένα τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου. Μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας.