Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι έντεκα βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν διαφαίνεται ότι βρήκαν, έστω σιωπηρά, ένα σημείο σύγκλισης στο παράδοξο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη διπλή διάσπαση.

Τουτέστιν, διαπιστώνουν ότι αν επιμείνουν στην δημόσια πολεμική αντιπαράθεση και τις ανταλλαγές βολών θα ζημιωθούν και οι δύο όχθες, προς τέρψη του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται να δεχτεί κοινωνική πίεση λόγω των νομοσχεδίων (φορολογικό, Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών) που προωθεί.

Στον άξονα Κουμουνδούρου – 6+6/Ομπρέλα έχουν διακοπεί τα κανάλια επικοινωνίας και τα λόγια που αντηλλάγησαν – ένθεν κακείθεν – έχουν προκαλέσει (και) ψυχικό χάσμα. Δεν χωρά δε, αμφιβολία ότι μεταξύ των πρώην συντρόφων θα επικρατήσει ανταγωνιστικό κλίμα, καθώς επιχειρούν να απευθυνθούν, σε γενικές γραμμές, στα ίδια ακροατήρια. Από χθες, ωστόσο, αμφότερες οι πλευρές διατρανώνουν ότι βασικός αντίπαλος είναι η Ν.Δ. και οι αντικοινωνικές πολιτικές της. Οπότε ΣΥΡΙΖΑ και «μπλοκ Αχτσιόγλου» θα επιχειρήσουν ένα restart μετά την πολιτική φθορά που συσσώρευσαν από την εμφύλια σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης και η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη απέφυγαν, χθες, τις μομφές για τους αποχωρούντες. Πηγές του κόμματος διαμηνύουν ότι επιχειρείται η φυγή προς τα εμπρός, με την έμφαση να δίνεται στα κόκκινα δάνεια, το φορολογικό νομοσχέδιο, την ακραία ακρίβεια και την υποχώρηση τους Κράτους Δικαίου. Ήδη, παράλληλα, αξιοποιούνται και οι διαφοροποιήσεις του Αντώνη Σαμαρά που ενέχουν ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως στα πεδία των ελληνοτουρκικών και του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το προσκλητήριο Τσακαλώτου

Στην αντίπερα όχθη, αίσθηση προκάλεσε η πρόσκληση για μια «σοβαρή συζήτηση» σε σχέση με την κατάσταση στην πραγματική οικονομία που απηύθυνε στις προοδευτικές δυνάμεις ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Πολλοί αναρωτήθηκαν, αν στο προσκλητήριο του πρώην Υπουργού Οικονομικών περιλαμβανόταν και ο…ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη.

Συν τοις άλλοις, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε χθες ότι η νέα ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα «δεν έχει λόγο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι αντιφάσεις

Οι λόγοι της κυοφορούμενης «εκεχειρίας» είναι και αντικειμενικοί. Οι κορυφαίοι των δύο πλευρών είχαν θεμελιώσει και εγκρίνει από κοινού τις προγραμματικές θέσεις – στο πλαίσιο της συγκατοίκησης τους στον ΣΥΡΙΖΑ – ενάντια στην ατζέντα Μητσοτάκη. Αυτή την συνθήκη επικαλούνται τα στελέχη της Κουμουνδούρου με σκοπό να καταδείξουν ότι οι λόγοι αποχώρησης των Ομπρέλα/6+6 «δεν ήταν πολιτικοί».

Στον αντίλογο των…απέναντι ότι η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ σήμανε την ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται «τις ψηφισμένες συνεδριακές θέσεις» και την προεδρική στροφή στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Κλειδώνει η Κ.Ο. των «11»

Απόψε το βράδυ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» καθώς – όπως ανακοίνωσαν – θα έχουν διαβούλευση (8 το βράδυ) «μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Για τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προαλείφεται ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ γραμματέας αναμένεται να αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Ομπρέλα). Οι Έφη Αχτσιογλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου θεωρούνται οι επικρατέστεροι, για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Τα πρώτα δείγματα γραφής, θα τα δώσει η νέα ομάδα στη συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού. Τέλος, επιταχύνονται και οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τις ομάδες 6+6/Ομπρέλα, ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών.