ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Λέσβος: Σε δυο μέτωπα η καταστροφική πυρκαγιά στα Βατερά – Τείνει να ελεγχθεί το μέτωπο του Σταυρού

Σύνταξη Μυρσίνη Τζινέλλη

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 χθες το πρωί από την περιοχή Ρογκάδα και αυτή την ώρα 9:00 το πρωί της Κυριακής 24 Ιουλίου, εξελίσσεται σε δύο μέτωπα.

Το ένα μέτωπο βρίσκεται σε δασική έκταση προς το Σταυρό που τείνει να ελεγχτεί. Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τη Βρίσα που οι δυνάμεις που επιχειρούν έδωσαν ολονύχτια μάχη και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

2 πετζετέλ, 2 καναντέρ και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερο κάνουν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας ενώ μεγάλη είναι και η συνδρομή του στρατού και της αστυνομίας. Οι κάτοικοι στα Βατερα αν και κουρασμένοι μετά από 24 ώρες στη μάχη με τη φωτιά, μεταφέρουν νερό με δεξαμενές και κουβάδες καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

 

Από τη φωτιά στα Βατερά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς  6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουνε υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου με 160 πελάτες που εκκενώθηκε χτες είπε στην ΕΡΤ πως η εκκένωσή του έγινε έγκαιρα και η μονάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει σήμερα.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους.

Τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση χθες του χωριού μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη. Σταθμός ενημέρωσης και συντονισμού από την πολιτική προστασία του δήμου δυτικής Λέσβου λειτουργεί από χθες στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Στον Πολιχνίτο στην περιοχή σφαγεία στήθηκε και σταθμός περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων.