ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Με το βλέμμα στο 3ο συνέδριο του κόμματος

Οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι τάσεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρούν δυνάμεις, έπειτα και από την πρόσφατη διαδικασία εκλογής συνέδρων. Από την Κουμουνδούρου έγινε γνωστό μετά το πέρας της διαδικασίας ότι προσήλθε στις κάλπες τριπλάσιος αριθμός μελών σε σχέση με το συνέδριο του 2016. Ειδικότερα, από τα 24.000 εγγεγραμμένα μέλη και τους 13.500 που ψήφισαν πριν από έξι χρόνια, φέτος οι εγγεγραμμένοι είχαν ξεπεράσει τους 61.000 και ψήφισαν περίπου 40.500 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη στην επαρχία παρά στην Αττική.

Οπως μας ανέφερε χθες στέλεχος της «Κίνησης Μελών», το προεδρικό μπλοκ, στο οποίο τοποθετεί τη ΡΕΝΕ, τη «Γέφυρα» και τη ΔΗΜΑΡ, συγκεντρώνει ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80%, ενώ στον αντίποδα, στέλεχος της «Ομπρέλας» μετρούσε διαφορετικά τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι η «Κίνηση Μελών» είναι πρώτη με ποσοστό γύρω στο 45% με 50%, η «Ομπρέλα» κινείται στο 35% και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. «Το ποιος πήρε τι θα φανεί στο συνέδριο», μας έλεγε έτερο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την Κρήτη χθες για εκείνους που δεν ζητούν εκλογές και είναι «σαν να θέλεις να μείνει ο Μητσοτάκης γι’ άλλον έναν χρόνο και αυτοί που μας κυβερνούν να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό». Το «καρφί» αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και έγινε στο «σπίτι του», την Κρήτη.

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις τελευταίες τοποθετήσεις του νέου αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως και αυτά που έχει πει κατά καιρούς αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Εως τώρα η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να υπενθυμίζει διακριτικά πως όλα και όλοι κρίνονται στην κάλπη και πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τους όρους που θέτει από πριν αν δεν διαπιστώσει πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών. «Πόσο μάλλον που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δείχνουν τάσεις ξεφουσκώματος», μας έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.