ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τη Λέσβο;

Τα γεγονότα  των τελευταίων ημερών στο Αφγανιστάν, δημιουργούν συνθήκες έντονης ανθρωπιστικής κρίσης και πιθανών  νέων έντονων προσφυγικών ροών.

Εν όψει της πιθανής νέας προσφυγικής κρίσης, ζητάμε να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το νησί μας. Ποιες είναι οι συμφωνίες της κυβέρνησης με την Ε.Ε. και πόσο μας επηρεάζουν.

Αυτή την εποχή οι ροές προσφύγων-μεταναστών έχουν ελαχιστοποιηθεί. Είτε λόγω του κορονοϊού, είτε λόγω των συνεχών παράνομων επαναπροωθήσεων που γίνονται με εντολές της κυβέρνησης, είτε διότι η Τουρκία  για κάποιους δικούς της λόγους συγκρατεί τις προσφυγικές ροές. Πιθανότατα  ισχύουν όλα αυτά μαζί.

Συγχρόνως ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονταν στη Λέσβο, έχει  αναχωρήσει για την ηπειρωτική Ελλάδα. Κι από εκεί ποιος ξέρει για πού… Κανείς δεν ενδιαφέρεται, κανείς δεν ρωτά πού καταλήγουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αναχωρήσει από το νησί. Κανείς δεν παρακολουθεί την πορεία τους στον δρόμο των Βαλκανίων. Πόσοι φτάνουν, που φτάνουν – άγνωστο…

Η σχεδιαζόμενη νέα δομή στα Βάστρια, ένα μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης, που παρουσιάζεται στο μέσα ενημέρωσης σαν οργανωμένος χώρος φιλοξενίας, ντροπιάζει τη Λέσβο, την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη, που αρνείται να αναλάβει τις συνέπειες των πολέμων της. Η μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε στρατόπεδα φυλάκισης και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου οι άνθρωποι θα πετάγονται σαν σκουπίδια, χωρίς δικαιώματα, είναι άλλη μία τραγωδία.

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να τροποποιήσει την ΚΥΑ 42799/7-6-2021 σε ό,τι αφορά του Αφγανούς πρόσφυγες και το δικαίωμά τους στο άσυλο. 

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να αντισταθεί. Να δείξει αλληλεγγύη στα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και να ασκήσει πίεση σε εκείνους που αφού έβαλαν μπουρλότο, τώρα αποποιούνται κάθε ευθύνη. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ελλάδα είχε στείλει στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν!

Όμως αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Άβουλη. Εξαρτημένη και κομπραδόρικη.  Ακόμα και χωρίς φωτιά αφήνει πίσω της καμένη γη. Ήδη προσπαθεί την ανικανότητα της στην κατάσβεση των πυρκαγιών, να την ανταλλάξει επικοινωνιακά με τον δήθεν πατριωτισμό της στην φύλαξη των συνόρων. Με υποψήφια θύματα τους Αφγανούς πρόσφυγες. Τα γυναικόπαιδα που προσπαθούν να γλυτώσουν από την εκδικητική μανία των Ταλιμπάν.  Το μόνο που μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα φτιάξει είναι νησιά σκουπιδοτενεκέδες για τους πρόσφυγες, τα θύματα του πολέμου που απεγνωσμένα ζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας.