ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ποιος εργαλειοποιεί το προσφυγικό;

Ποιος εργαλειοποιεί το προσφυγικό;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται ως σωτήρας για τα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιώντας την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων (push backs), υπονομεύοντας τις διεθνείς συνθήκες και τσαλαπατώντας το διεθνές δίκαιο. Το αφήγημα της επιτυχίας της κυβέρνησης  για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στα νησιά προβάλλεται από τα δικά της ΜΜΕ, και πάντα αποσιωπώντας τις παράνομες πρακτικές  της δήθεν επιτυχίας της. Ο σκοπός αγιάζει  τα μέσα: Από τη μία γίνονται pushbacks, από την άλλη οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Και η ντροπή περισσεύει, καθώς συχνά το κόστος πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές.

Η παράνομη πρακτική των pushbacks, αλλά και των κυκλωμάτων διακίνησης της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα, που επικροτούνται από το ακροδεξιό ακροατήριο  του κυρίου Μητσοτάκη, έχουν εκθέσει τη χώρα μας, εμφανίζοντάς την ως τη χώρα εκείνη που έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της «πολιτισμένης» Ευρώπης.

Η εργαλειοποίηση των προσφύγων από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί για μία ακόμη φορά «σωτήρας» και ο κύριος Μηταράκης, ως ο πλέον  επιτυχημένος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής,  έχουν εκθέσει τη χώρα μας που βαρύνεται με πλήθος καταγγελιών.

 

Ποιος παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας;

 

Με τις καθημερινές επαναπροωθήσεις, τη διάσωση στο Αιγαίο την έχει αναλάβει το τουρκικό λιμενικό, το οποίο  από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., μπαινοβγαίνει ανενόχλητο στα ελληνικά ύδατα για να μαζέψει τους πρόσφυγες από τις σωσίβιες σχεδίες  (life raft) στα οποία τους βάζουν οι έλληνες λιμενικοί.

Μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να υποστηρίζει ότι τα σύνορα φυλάσσονται, η πραγματικότητα όμως και τα βίντεο που κυκλοφορούν τον διαψεύδουν.

Υ.Γ. ΟΙ επαναπροωθήσεις και οι συνοπτικές απελάσεις απαγορεύονται από τα άρθρα 18 και 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Υπάρχουν ήδη αρκετές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε υψηλή κατάταξη στη λίστα των χωρών που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.