ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Στις «πρώτες θέσεις» η Ελλάδα στον χάρτη καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων

Σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών καταγράφει η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση  του  Guardian που επικαλείται σχετική μελέτη

Σύμφωνα με ανάλυση από τον Guardian που επικαλείται σχετική μελέτη , η πολιτική προσέγγιση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού έχει  βαθύνει το χάσμα Ανατολής-Δύσης. Πολλές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία και προχωρούν  σε παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών. Μάλιστα σε σχετικό γράφημα η χώρα μας εμφανίζεται με σκούρο κόκκινο χρώμα.  Μάλιστα, στον χάρτη του Guardian για την δημοκρατικές παραβιάσεις με αφορμή την πανδημία, η Ελλάδα απεικονίζεται στο κόκκινο, μαζί με χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020 ( έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), σε σύγκριση τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρηση και μεροληπτικά μέτρα, με τη συνηθέστερη παραβίαση να είναι οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει.

Το Βέλγιο ήταν η μoναδική δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπου σημειώθηκε ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η χώρα κατέγραψε εθνοτικό προφίλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem, με καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες.

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία

Η ανάλυση του Guardian αποκάλυψε επίσης πώς ορισμένες κυβερνήσεις της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης με ιστορικό υπονόμευσης δημοκρατικών αρχών έχουν εκμεταλλευτεί την πανδημία για να διαδώσουν περαιτέρω αντιδημοκρατικές πρακτικές.