«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανήκει στους πλούσιους και τους ισχυρούς. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζουν τον πλούτο και τα ιμάτιά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να ανήκει σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες… Να ανακατευθύνουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να μη σπαταλήσουμε αυτή τη μεγάλη για τη χώρα ευκαιρία», διακήρυξε από το Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας, ορίζοντας με σαφήνεια τόσο την κοινωνική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το 51 σελίδων πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και συμπυκνώνεται στα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό, το οποίο αποτελεί, ταυτόχρονα, την πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματος με τις άλλες δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις.
Η καμπάνια του «ως εδώ» με την ακρίβεια, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το κράτος των κολλητών, τις γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στο δημόσιο πλούτο, το παρακράτος, την οικογενειοκρατία, τη γενικευμένη κατάσταση διαφθοράς και αδικίας και την οικογενειοκρατία, συνοδεύεται πλέον από τη θετική κοινωνική και οικονομική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίζεται στο επιτυχημένο, κατά γενική ομολογία, σύνθημα: «Δικαιοσύνη παντού».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, «παρά τις κάποιες περιορισμένες ή καθόλου αναφορές όπως π.χ. σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας ή εξωτερικής πολιτικής, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεκτική και απαντά αξιόπιστα στα καίρια προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Επιπλέον, “αφήνει πίσω” τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος επιδίδεται συστηματικά σε φθηνούς και αποπροσανατολιστικούς τακτικισμούς, καθώς και σε αντιφατικές έως πανικόβλητες εκτιμήσεις για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι, ειδικά με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν την πρόκληση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς οι θέσεις τους –λίγο ή πολύ– συγκλίνουν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής είναι τα εξής:
Αύξηση μισθών και εισοδημάτων
Από 1ης Ιουλίου, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση της ΑΤΑ, ξεπάγωμα των τριετιών για άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού, αύξηση 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα, επαναφορά της 13ης σύνταξης. Απόδοση των αναδρομικών σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους σε βάθος τετραετίας. Χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και μόνιμη ένταξη όλων των συνταξιούχων στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης. Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Μείωση τιμών
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Για τα προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί), μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.
Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή, και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.
Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι των αγορών για σπάσιμο των καρτέλ.
Έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και ουρανοκατέβατων κερδών. Θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη.
Προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος –οι νέες άδειες να φτάσουν το 50% του συνόλου.
Αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδυνάμους για τους νησιώτες.
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα 10 ευρώ από 27 που είναι σήμερα.
Ρύθμιση χρεών
Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους.
Αναστολή άμεσα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.
Αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας, με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Νομοθετείται πλαίσιο κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.
Νομοθετείται άμεσα μηχανισμός ρύθμισης με υποχρεωτική συμμετοχή του πιστωτή και δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης: μια βραχυχρόνια (5 έως 10 έτη), με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας και μια μακροχρόνια (έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας και κρατική επιδότηση έως 50% .
Εργασιακά
Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας, επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, με βάση την ΑΤΑ, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανασύσταση του ΣΕΠΕ.
Αισχροκέρδεια
Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο δημόσιο, κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών του στο υπουργείο Οικονομικών και συγκρότηση δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, με την αξιοποίηση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Υγεία
Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Πλήρης αποκατάσταση του ΕΣΥ, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ στους γιατρούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟΜΥ.
Παιδεία
Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% ΑΕΠ, σε βάθος τετραετίας. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Διπλασιασμός των καθηγητών και της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας. Πρόσληψη εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση –οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα. Επαναφορά της εποπτείας της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας και ενίσχυση των δαπανών.
Νέοι και γυναίκες, δημογραφικό
Στήριξη των νέων και των γυναικών, αλλαγή της πολιτικής ένταξης και φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού με:
Επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) σε 900.000 γυναίκες, το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το δεύτερο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ το μήνα.
Εξίσωση της άδειας μητρότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Καθιέρωση άδειας μητρότητας και επέκταση του σχετικού επιδόματος στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
Δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών.
Δημιουργία Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.
Απαγόρευση του Airbnb σε Νομικά Πρόσωπα.
Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου και διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης.
Απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης μεταναστών στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.
Πολιτισμός
Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και στήριξη των ανθρώπων της πολιτιστικής δημιουργίας.
Κατάργηση του ΠΔ 85/2022 και ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στη βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δια νόμου.
Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με αυτή της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Δικαιοσύνη για τους ανάπηρους
Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων, με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες ανάπηρων ατόμων. Ριζική μεταρρύθμιση και στελέχωση των ΚΕΠΑ.
Εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών. Προσωπικός βοηθός ή φροντιστής για 70.000 άτομα, ακόμη και σε 24ωρη βάση.
Αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη
Κατάργηση του νόμου για το «επιτελικό κράτος».
Αποκατάσταση της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.
Το σύνολο των προσλήψεων γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Θεσμοθετείται Διαύγεια για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό Μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές.
Μεταρρυθμίζεται η λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Επαναφέρεται η ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και καταργείται η τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
Ορίζεται νομοθετικά η εθνική ασφάλεια ώστε να αποτρέπεται η καταστρατήγηση των δημοκρατικών αξιών – όπως με τις παράνομες παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Καταργούνται όλες οι ποινικές ασυλίες. Καταργούνται οι δυσμενείς διατάξεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.