ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

του  Δημήτρη Τερζή

Στελέχη του κόμματος ζητούν να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο ● Ενόχληση Τσίπρα για το ενδεχόμενο να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για 5 μήνες ● Τελικές αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για τον οδικό χάρτη ● Σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Καύσωνας αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα, την ώρα που το εσωκομματικό θερμόμετρο έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο» στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας, όπως λένε οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την ενόχληση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με βασικό αντικείμενο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το Σαββατοκύριακο συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας οι διαδικασίες δρομολογούνται για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετα στελέχη του κόμματος, τα οποία θέλουν να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα για τον Νοέμβριο.

Επ’ αυτής της διαμάχης φαίνεται να είναι ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ανοιχτά, ωστόσο θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο 5 μήνες, μια κατάσταση που εκτιμά ο ίδιος ως «διαλυτική».

Οι συμμαχίες

Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6. Ολα, όπως φαίνεται, θα κριθούν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμή. Οπως μας έλεγε στέλεχος της ΡΕΝΕ, «για εμάς είναι κόκκινη γραμμή το θέμα του πολιτικού πλαισίου. Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα».

Την ίδια κόκκινη γραμμή έχει βάλει δημόσια και ο Χρήστος Σπίρτζης από την Κίνηση Μελών. Πρώτα συζήτηση και έπειτα διαδικασίες. Ωστόσο ερώτημα παραμένει τι θα πράξει ο Νίκος Παππάς, από την ίδια τάση, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία δεν είχε ψηφίσει την πρόταση Σπίρτζη για εκλογή νέων γραμματέων, πολιτικής γραμματείας και κεντρικής επιτροπής μετά την παραίτηση Τσίπρα και πριν από την εκλογή νέου προέδρου. Ενα δείγμα των προθέσεών του το έδωσε πάντως χθες, στη συνέντευξή του στη Real News: «Η πολιτική συζήτηση προηγείται των προσώπων. Η συζήτηση για τα πρόσωπα έχει σημασία, αλλά ερήμην πολιτικής είναι κενό γράμμα».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Διονύσης Τεμπονέρας επανήλθε χθες στο προσκήνιο με επιστολή-πολιτική πλατφόρμα προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει τη θέση που είχε διατυπώσει και στην προηγούμενη πολιτική γραμματεία (συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές), ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου, οι οποίες είχαν την υπογραφή Τσίπρα.

«Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό (και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες», έγραψε, την ώρα που μόλις το προηγούμενο συνέδριο είχε αποφασίσει πως οι ανωτέρω εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος και όχι από τους συνέδρους.

Η επιστολή ήρθε μόλις μία μέρα έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξε κοινή σύσκεψη της Κίνησης Μελών με τη ΡΕΝΕ, τάση στην οποία ανήκει ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ρωτήσαμε στέλεχος της Κίνησης Μελών αν συμφωνεί με το σκέλος της επιστολής που αφορά την εκλογή οργάνων και προέδρου και επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση και η απάντηση ήταν αρνητική. Κάποιοι άλλοι, εντός κόμματος, διέγνωσαν μια προσπάθεια του κ. Τεμπονέρα να «βγει μπροστά» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι τελικά το πρόσωπο που ενδεχομένως κάνει την έκπληξη και θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Ραγκούσης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της Β’ Πειραιά στο facebook άφηνε αιχμές κατά των στελεχών που ανακάλυψαν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εορτής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιθυμώ να εμφανιστώ ως μετά Χριστόν προφήτης, ούτε να ανακαλύψω ξαφνικά θέματα που δεν είχα θέσει ποτέ ως κριτικές μου επισημάνσεις, στα συλλογικά όργανα του κόμματος ή στον Αλέξη Τσίπρα που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και τη στενότατη συνεχή συνεργασία μας».

Τέλος, από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κ.Ο., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» εμφανιζόταν υπέρ της άποψης ότι οι διαδικασίες διαδοχής πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη ΔΕΘ.

«Το στοίχημα λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι –με αφετηρία τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης– να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να δώσει ξανά προοπτική στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και οφείλουμε όλες και όλοι να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών ευθυνών μας», έγραψε μεταξύ άλλων.