ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Κορωνοϊός / Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία με εφημερίες τρόμου

Την ώρα που η κυβέρνηση, δια στόματος Βορίδη χαρακτήριζε χθες «αχρείαστο κόστος» την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η κυβερνητική αδιαφορία έχει ως αποτέλεσμα οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων να γεμίζουν με το που ξεκινά η εφημερία και οι νεκροί από την πανδημία να αυξάνονται συνεχώς.

Παρά τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνηση αναφορικά με τις τον συνολικό αριθμό κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, άνθρωποι μένουν εκτός ΜΕΘ και η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της στη χώρα.

Παράλληλα σαφές δείγμα του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Αττική αποτελεί η άρον-άρον ανακοίνωση ότι ο «Ερυθρός Σταυρός» μπαίνει εκτάκτως σε εφημερία σήμερα, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή προετοιμασία και οι γιατροί να ενημερώνονται την τελευταία στιγμή.

Το νοσοκομείο, που πλέον δέχεται μόνο περιστατικά covid δεν βρισκόταν στη λίστα με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία  ωστόσο μπαίνει σε εφημερία χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. Η κατάσταση περιγράφεται χαοτική, καθώς το νοσοκομείο έχει μεν περίπου 190 κλίνες διαθέσιμες, ωστόσο οι 14 κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει.

Την ίδια στιγμή, στο Δρομοκαΐτειο η κατάσταση τραγική χαρακτηρίζεται δραματική, με τα βίντεο που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ να μεταφέρουν εικόνες ντροπής στο νοσοκομείο, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει ήδη τα 71, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές.

Στο νοσοκομείο Λαϊκό όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων Τ. Αντωνόπουλος, τις τελευταίες 10 ημέρες δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους διασωληνωμένοι περιμένοντας να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ

«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν τρεις – τέσσερις μέρες» σημείωσε ο ίδιος.

Ενδεικτικό της ανεπάρκειας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης γενικότερα, αποτελεί η καταγγελία επιστρατευμένης πνευμονολόγου στον Ερυθρό Σταυρό, η οποία όπως αποκάλυψε θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, χωρίς να έχει εμβολιαστεί.

Τέλος, στο Τζάνειο οι ειδικευόμενοι γιατροί εκπέμποντας κραυγή αγωνίας καθώς δεν είναι δυνατό να καλυφθούν «με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς οι ανάγκες των ασθενών με covid», καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο μετατρέπεται σε «πρόχειρη αποθήκη ασθενών».

«Νοσηλευτές από κάθε τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση» τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί προσθέτοντας ότι «μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας.

Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων».

Παράλληλα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο».

Αναλυτικά η ανκοίνωση των ειδικευόμενων γιατρών στο Τζάνειο:

Οι νέοι γιατροί αισθανόμαστε την ευθύνη να κάνουμε σαφές προς όλους ότι παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid, με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς.

Γνωστοποιούμε τα εξής:

Μετά την τελευταία εφημερία 20/03/21, νοσηλεύονταν στο Τζάνειο 153 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, προϊόν μετατροπής από άλλες κλινικές. Ακόμα και στη Βραχεία Νοσηλεία του Τμήματος Επειγόντων νοσηλεύτηκαν 6 ασθενείς.

Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο.

Τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 κτλ. αποδείχθηκαν “έπεα πτερόεντα”.

Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη “αποθήκη” ασθενών. Ήδη για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid.

Τα Τμήματα Covid είναι έργο που έχουν επωμιστεί δυσανάλογα οι ειδικευόμενοι γιατροί, που με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης έχουν διαθέσει εαυτόν στις ανάγκες της μάχης ενάντια στην πανδημία. Στο πλάι τους επιμελητές Β’ από διάφορες ειδικότητες ( νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νεφρολόγοι κοκ.), προστρέχουν στην κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους συναδέλφους. Σε ένα χαώδες πρόγραμμα εφημέρευσης, 1 ή 2 ειδικευόμενοι στη βάρδια καλύπτουν τμήματα τουλάχιστον 30 ασθενών, συχνά και με διασωληνωμένους. Προφανώς, προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις βασικές και μόνο εργασίες του Τμήματος.

Νοσηλευτές από κάθε Τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση. Σε αυτά τα πλαίσια, ας γίνει ξεκάθαρο ότι όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές.

Προς μεγάλη μας αγανάκτηση, η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι να δέχεται ασθενείς που είναι ουσιαστικά για εξιτήριο και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής. Ενώ, δε, το σχέδιο για μετακίνηση ειδικευομένων από τα ήδη «στενάζοντα» δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Εδώ και τώρα πρέπει:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευομένων Παθολογίας. Ήδη «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής 9 ειδικευόμενοι (7 υποδιορισμό και 2 σε αναμονή), ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 10.
  • Να καλυφθούν με ταχείες διαδικασίες οι αναγκαίες μόνιμες θέσεις των επιμελητών Β ́ Παθολογίας, με τους επιλαχόντες των προκηρύξεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον 2 είναι αναγκαίοι σε κάθε Παθολογική Κλινική.
  • Να επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να ενταχθεί σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με προτεραιότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς αβοήθητοι σε απλές κλίνες;

Νοσηλεία ασθενών non-Covid

Μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας. Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων.

Ενδεικτικά:

1) Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι Παθολογικές Κλινικές και το προσωπικό τους.

Οι γενικές εφημερίες είναι πλέον κάθε 8 μέρες, λόγω της μετατροπής της Β’ Παθολογικής σε κλινική Covid, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το έργο της Α’ και της Γ’ Παθολογικής. Η Α’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους (6 Παθολογίας και 2 Γενικής Ιατρικής). Πλέον, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 6 ειδικευόμενοι (αντί για 7 προ πανδημίας) και 1 ειδικευόμενος τις «μικρές» εφημερίες (αντί για 2 προ πανδημίας).

Η Γ’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδκούς και 7 ειδικευόμενους γιατρούς (3 Παθολογίας, 3 σε παράταση και 1 Γενικής Ιατρικής). Ομοίως, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 5 ειδικευόμενοι, ενώ ττις «μικρές εφημερίες» 1 ειδικευόμενος (αντί για 2).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Και ότι υπάρχουν εφημερίες με έναν ειδικευόμενο να διαχειρίζεται 30 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αμφότερες οι κλινικές έχουν διαθέσει γιατρούς στα Tμήματα Covid, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα αποκατασταθεί η στελέχωσή τους. Η υποβάθμιση αυτή έχει οδηγήσει σε διαχείριση μεγαλύτερου όγκου ασθενών από λιγότερους και εξουθενωμένους ειδικευόμενους γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών.

2) Η Νευρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά. Για παράδειγμα, στα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), διαφορετικά οι ασθενείς κινδυνεύουν από εγκατάσταση μόνιμης αναπηρίας!

Άρα, εφόσον το Τζάνειο πλέον δεν μπορεί να τα νοσηλεύσει, τη μέρα της γενικής εφημερίας θα συρρέουν όλα στο άλλο εφημερεύον, το ΓΝ Γεννηματάς όπου, έτσι κι αλλιώς, η εφημερία της νευρολογικής κλινικής ξεκινά στις 2.30; Δηλαδή από τις 8 ως τις 2.30 πού θα αντιμετωπίζεται και πού θα νοσηλεύεται στην Αττική το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης;

3) Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις

Τα 3/4 σχεδόν του προσωπικού του χειρουργείου έχει μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται στο να μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 2 αίθουσες την ημέρα για ολόκληρο το Τζάνειο, ακόμα και στις ημέρες γενικής εφημερίας. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο.