ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Πρώτο Θέμα

Νίκος Γιαννόπουλος / ΣΥΡΙΖΑ: Οι άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι τέσσερις υποψήφιοι

 

Από το προηγούμενο Σάββατο υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα. Άπαντες επιχείρησαν μέσα από τις ομιλίες τους κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και από δημόσιες παρεμβάσεις τους στη συνέχεια να δώσουν το δικό τους διακριτό ιδεολογικό στίγμα, αλλά και τη δική τους πρόταση για την επόμενη ημέρα του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τη συντριπτική διπλή εκλογική ήττα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ε. Αχτσιόγλου: Κόμμα με κανόνες

Η Έφη Αχτσιόγλου, τόσο στην τοποθέτησή της στην Κεντρική Επιτροπή, όσο και σε τηλεοπτική της εμφάνιση μεσοβδόμαδα, επεσήμανε ότι η ηγεμονία Μητσοτάκη μπορεί να αντιστραφεί και έκανε λόγο για ένα κόμμα με αρχές, αλλά και κανόνες που τηρούνται από όλους. Χαρακτήρισε λαθεμένο το ερώτημα του αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς το Κέντρο ή προς Αριστερά, βάζοντας παράλληλα άξονες μέσω από τους οποίους επιχείρησε να αποδείξει ότι το προαναφερθέν δίλημμα είναι ψευτοδίλημμα. «Είναι αριστερό ή κεντρώο σήμερα να προτάξουμε την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, να υπερασπιζόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου;», τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εργασίας.
Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι «οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον, μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει». Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει με διάσπαση και φρόντισε να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, λέγοντας ότι οι συνυποψήφιοί της έχουν τη δική του ξεχωριστή πορεία και προσφορά, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής τηλεμαχίας μαζί τους σε μεταγενέστερο χρόνο (λογικά όταν πλησιάζει η ώρα της εκλογής).
Ως προς τα ελληνοτουρκικά τέλος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, εκφράζοντας όμως παράλληλα τον προβληματισμό της για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «υποχωρήσεων». «Πρέπει να υπάρχει διάλογος με στόχο τον δεδομένο στόχο που έχει η χώρα. Προσφυγή στη Χάγη, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ με σαφής κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η εθνική γραμμή. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε έντονους προβληματισμούς για τις διατυπώσεις του», υπογράμμισε.

Ε. Τσακαλώτος: Σημασία έχει το πολιτικό περιεχόμενο της παρέμβασής μας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να παράγει πολιτική, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θολό το στίγμα που είχε το κόμμα προεκλογικά. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για μία σαφή ταυτότητα και για επεξεργασμένο αριστερό λόγο, χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείει τις πολιτικές συμμαχίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την Αριστερά, αλλά και η Αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται, άρα, να κάνεις συμμαχίες».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να τίθενται σαφείς στόχοι για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και να ελέγχεται παράλληλα αν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται ή όχι, ενώ, απαντώντας και σε σχετικές επικρίσεις για το μαξιλάρι των 37 δισ. που επί υπουργίας του δημιουργήθηκε στα δημόσια ταμεία, εξέφρασε την άποψη ότι «το να υποστηρίζει κανείς ότι μπορούσαν να μοιραστούν τα 7 δισ. από αυτά είναι τεχνικά λάθος».
Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του θεωρεί ότι έχει απήχηση και στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία είτε λόγω του αριστερού προφίλ του, είτε και λόγω του έργου του ως υπουργός Οικονομικών, ενώ τόνισε ακόμα ότι από θέση αρχής δεν είναι αρνητικός σε πολιτικές προσέγγισης Ελλάδας–Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφαλείας είναι καλοδεχούμενες». Παράλληλα, όμως, εξέφρασε και επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα σχετικά θέματα ο πρωθυπουργός. Τάχθηκε τέλος υπέρ διεξαγωγής ντιμπέιτ.

Ν. Παππάς: Λάθη κάναμε όλοι μαζί

Ο Νίκος Παππάς, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, επέμεινε ιδιαίτερα στο κομμάτι της αυτοκριτικής για τις δύο τελευταίες εκλογικές ήττες, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λάθη έγιναν από όλους». Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της απεύθυνσης του νέου ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του Κέντρου, εντοπίζοντας τα αίτια της ήττας στις πρόσφατες εκλογές στο γεγονός ότι το κόμμα έχασε τους λεγόμενους μετριοπαθείς, την Κεντροαριστερά, «αλλά και τη νεολαία», όπως υπογράμμισε.
Επεσήμανε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ένα παράθυρο ευκαιρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μοίρασε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια την αύξηση του ήδη μεγάλου δημοσίου χρέους. Απέκλεισε να ξανανοίξει η συζήτηση για την απλή αναλογική και κράτησε μία πιο σκληρή στάση αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, αφού υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι μία επιθετική αναθεωρητική δύναμη και οποιαδήποτε συναίνεση σε λύσεις οι οποίες θα προκύψουν εξωδίκως και όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνη για την ευρύτερη την περιοχή».
Παρουσιάστηκε θετικός ως προς τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, που «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου» και συμπλήρωσε ότι «όλοι με αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να προστατεύουμε τις διαδικασίες μας και αυτό θα αφορά και τη νέα ηγεσία».
 

Στ. Τζουμάκας: Να επιστρέψει η κοινωνία στην πολιτική

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε και αυτός την υποψηφιότητά του για την προεδρία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής σε μία κίνηση-έκπληξη, αφού οι σχετικές προθέσεις του δεν είχαν καταγραφεί ρεπορταζιακά. Ο πρώην υπουργός, σε τηλεοπτική του εμφάνιση υποστήριξε ότι «χρειαζόμασταν μία αμιγώς πολιτική υποψηφιότητα, αφού πρέπει να επιστρέψουμε στην πολιτική«. Διέγνωσε ότι οι συνυποψήφιοί του έδωσαν τα πάντα για την πολιτική της απλής αναλογικής, που ήταν όμως, κατά τη γνώμη του μία πολιτική ήττας. «Οι συνυποψήφιοι ως ένα βαθμό έχουν ιστορία πολιτικού συνδικαλισμού, διεκδικήσεων. Είναι άλλη άποψη. Εκφράζουν πολιτικές, αλλά όχι πρώτα πολιτική».
Επεσήμανε την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο θέμα δεν είναι το κόμμα, αλλά η πολιτική. Σήμερα το σύστημα το ελέγχουν οι χρηματιστές, οι τραπεζίτες, η παρασιτική οικονομία και λογική της προσόδου», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «στην πολιτική καθυστέρηση υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα. Η κοινωνία έχει ανθρώπους που είναι μπροστά, ανθρώπους που περπατάνε και ανθρώπους που σέρνονται».