ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Πέμπτη 15/6, ώρα 19.30″ – Πλατεία Σαπφούς, Μυτιλήνη

ΝΕΟΛΑΙΑ  ΣΥΡΙΖΑ –  Για την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου

Η ανείπωτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, με 79 επιβεβαιωμένους νεκρούς πρόσφυγες και εκατοντάδες ακόμα αγνοούμενους, στον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον, μας γεμίζει θλίψη.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια ατελείωτη λίστα δυστυχημάτων – απότοκων συγκεκριμένων πολιτικών.

Είναι η πολιτική των βίαιων επαναπροωθήσεων (pushbacks) για την οποία έχει καταδικαστεί η χώρα μας αλλά και ερευνάται για πολλές ακόμα αντίστοιχες καταγγελίες. Είναι η πολιτική της Ευρώπης φρούριο, που εγκλωβίζει ανθρώπους στα συνορά της ή στις χώρες πρώτης υποδοχής. Η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας στο δημόσιο λόγο, και η δαιμονοποίηση κατατρεγμένων και απελπισμένων ανθρώπων που ρισκάρουν τις ζωές τους για μια στάλα ελπίδας, και γίνονται έρμαιο στα κυκλώματα των διακινητών.

Στη Μεσόγειο, σε ένα «θέατρο πολέμου» σε καιρό ειρήνης, έχουν ναυαγήσει χιλιάδες ξεριζωμένοι μέσα στα χρόνια.

Η δική μας απάντηση είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Γι’ αυτό απαιτούμε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Με ασφαλείς και νόμιμες διόδους μετανάστευσης, με δίκαιη κατανομή και ένταξη των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με βελτίωση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ονόματα, όνειρα, οικογένειες που δε θα τους ξαναδούν ποτέ.

Για τους κατατρεγμένους, για όσους δεν έχουν φωνή, θα είμαστε εδώ, απέναντι σε αυτούς σε όσους υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αύριο στις 19:00 θα είμαστε στα Προπύλαια, για όσους χάθηκαν. Γιατί ύψιστη αξία μας είναι και θα είναι πάντα η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα.
Για να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά.