ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασιστικότητα κόντρα στον κίνδυνο εσωστρέφειας

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες στο κόμμα της Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει στην Αθήνα, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί προμήνυμα εξελίξεων.

Εν αναμονή των συνεδριάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αποτίμηση των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει μεθοδικά την επόμενη μέρα έχοντας επαφές με στελέχη του κόμματος. 

Ο πρόεδρος του κόμματος της Κουμουνδούρου εμφανίζεται αποφασισμένος να τελειώσει άμεσα με τον κίνδυνο διάχυσης της εσωστρέφειας εξαιτίας της διπλής ήττας στις εκλογικές μάχες του Μαΐου και του Ιουνίου και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα καθαρό μονοπάτι πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την προσύνοδο (29/06) των ηγετών του PES δεν θα πάει «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», όπως διαρρέουν πηγές της Κουμουνδούρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στο μεταξύ, η πληροφορία πως θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο δεν επιβεβαιώνεται και κερδίζει έδαφος να διεξαχθεί το επόμενο καθώς αναμένεται να προηγηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Με το χρόνο να τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε συνέδριο με ορίζοντα το φθινόπωρο και εν συνεχεία σε εσωκομματικές εκλογές στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Τόσο η εκλογή του προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει έπειτα από ψηφοφορία των μελών του κόμματος με το στοίχημα που μπαίνει να είναι η συμμετοχή να μην είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά και χωρίς να υπάρχει δημόσια τοποθέτηση για άλλη υποψηφιότητα πέραν του Αλέξη Τσίπρα πληροφορίες θέλουν στην «Ομπρέλα» να έχουν καταλήξει στην επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως ανθυποψήφιου. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο, η τάση του κόμματος θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό εάν δεν συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

O οδικός χάρτης

Όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος με τον συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής, Διονύση Τεμπονέρα, να δηλώνει (Παραπολιτικά FM) πως «είναι απαραίτητη η ανανέωση» χωρίς αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και τον έθεσε εγγυητή της ενότητας και άνθρωπο που «έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίας που θα ακολουθήσουν»

Είπε πως θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, θα τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης και θα αναζητηθούν το στίγμα και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κρίσιμο είναι να παρουσιάσουμε μέσω του οδικού χάρτη ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, γιατί προφανώς το πολιτικό σχέδιο που είχαμε στα πλαίσια των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν πέτυχε. Δεν πείσαμε τους πολίτες, δεν το καταφέραμε αυτό, από εκεί και πέρα στον βαθμό που οι πολιτικές θα διαμορφωθούν και η πολιτική ταυτότητα θα οριστεί, βεβαίως θα προκύψουν τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές αυτές» είπε.