ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Εκλογές 2023 Πρώτο Θέμα

Έφτασε η ώρα του debate–Οι θεματικές ενότητες και η διαδικασία

Προ των πυλών η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών με παράλληλους μονολόγους 1,5 λεπτού, χωρίς ελεύθερη ερώτηση και αυξημένη πιθανότητα να παρακολουθήσουμε τη συνηθισμένη σούπα που ως τώρα έχουμε συνηθίσει.

Στο φουλ οι μηχανές στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την μετάδοση της πρώτης τηλεμαχίας έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Οι προσδοκίες για μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα χαμηλές καθώς απουσιάζει το στοιχείο της έκπληξης. Δεν υπάρχει καν δυνατότητα για ελεύθερη ερώτηση στους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος.

Οι τηλεθεατές που θα συντονιστούν στους δέκτες το βράδυ της Τετάρτης (21.00), μετά τις αποφάσεις τις Διακομματικής Επιτροπής, θα παρακολουθήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούνται σε έξι θεματικές ενότητες.

 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
 5. Περιβάλλον και Ενέργεια
 6. Νέα Γενιά.

Την τηλεμαχία θα συντονίσει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι εξής δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Βάσει κοινοβουλευτικής δύναμης

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές του 2019.

 • Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
 • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας
 • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης
 • Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
 • Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος
 • Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Για τους δημοσιογράφους των έξι τηλεοπτικών δικτύων εθνικής εμβέλειας αποφασίστηκε ότι θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά:

 • Μάρα Ζαχαρέα (STAR)
 • Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)
 • Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1)
 • Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA)
 • Παναγιώτης Στάθης (OPEN)
 • Ράνια Τζίμα (MEGA)

Η σειρά των ερωτήσεων θα καθοριστεί σε σύσκεψη των έξι δημοσιογράφων με τον Γιώργο Κουβαρά.

Η προετοιμασία στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, το debate των πολιτικών αρχηγών θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στο στούντιο του ΕΡΤNEWS, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, θα υπάρχουν εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Άλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Ειδική εξέδρα έχει στηθεί για να φιλοξενήσει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ, ενώ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα βρεθούν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς

Διερμηνεία και στη νοηματική

Το debate θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

► Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε ότι το debate των πολιτικών αρχηγών θα είναι «αποστειρωμένο», δεν θα είναι μάλλον κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά, πιθανότατα ο κόσμος θα βαρεθεί.