ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Άμεση Ανάλυση / Παρωδία συνέντευξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αν έπρεπε να βρει κανείς μια λέξη για να χαρακτηρίσει τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή θα ήταν: Ντροπή.

  • Ντροπή για τη Δημοσιογραφία – οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν πάσες σε κενή εστία και επέτρεψαν στον κ. Μητσοτάκη να κενολογεί επί δίωρο αποφεύγοντας να αναφερθεί σε πολλά κρίσιμα ζητήματα.
  • Ντροπή για την έλλειψη ενσυναίσθησης από μέρους του Πρωθυπουργού – κατά το πρώτο ημίωρο της συνέντευξης χασκογελούσε ασταμάτητα, λες και κουβέντιαζε με την παρέα του για το πού θα περάσουν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
  • Ντροπή για τις «προκάτ» απαντήσεις: ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε συχνά διαβάζοντας από έτοιμο κείμενο που είχε μπροστά του.
  • Ντροπή, τέλος, για τις απαντήσεις που έδωσε στις δυο-τρεις ουσιαστικές ερωτήσεις που έγιναν. Υπεκφυγές, ειρωνεία και fake news, όπως στην περίπτωση της ερώτησης για Κολοκούρη και Τσουβαλά.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Από το πρώτο σετ ερωτήσεων, εντύπωση προκάλεσε το ερώτημα ιστοσελίδας από την Εύβοια. Η δημοσιογράφος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει εάν πιστεύει ότι η επιτροπή του κ. Μπένου θα είναι αποτελεσματική (για να απαντήσει ο Πρωθυπουργός πως τον κ. Μπένο τον γνωρίζει καλά – και θα συναντηθεί πρώτη φορά μαζί του την …ερχόμενη Τετάρτη).

Από όλα δηλαδή τα ζητήματα που έθεταν οι Ευβοιώτες τόσες ημέρες, για την απουσία εναέριων μέσων, την έλλειψη συντονισμού, το γεγονός πως οι φλόγες έσβηναν μόνο όταν έβρισκαν θάλασσα, τα εκατοντάδες καμένα σπίτια, την κατεστραμμένη οικονομία, και ούτω καθεξής, στον Πρωθυπουργό ζητήθηκε να αναλύσει την άποψη που έχει για τον κ. Μπένο!

Είναι αμφίβολο όμως αν τον άκουγε εκείνη τη στιγμή κανείς. Διότι αυτό που εξαγρίωσε τους θεατές, πυρόπληκτους και μη, δεν ήταν το ακρόαμα, αλλά το θέαμα: η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που ενόσω αναφέρεται σε μια εθνική τραγωδία, χαχανίζει κατά τρόπο προκλητικά ανάρμοστο.

Άγνωστο τίνος επικοινωνιολόγου-φωστήρα ήταν η συμβουλή να εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης χαλαρός και γελαστός μέσα σε αυτή τη συνθήκη, λογικά πάντως αυτός έχει ήδη «απολυθεί», μιας και όταν αντελήφθησαν το κάζο οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προφανώς τον ενημέρωσαν. Έτσι, μετά το πρώτο ημίωρο επανήλθε στο σύνηθες βλοσυρό του ύφος.

Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη γενικά κύλησε χαλαρά και ανούσια, στο ρυθμό των ερωτήσεων που υποβάλλονταν από τους δημοσιογράφους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Κρατάμε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε τόσο τον κ. Χαρδαλιά, όσο και τον κ. Χρυσοχοΐδη. Ενώ στην αρχή, η αποστροφή ότι το «επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικα» φάνηκε σαν άδειασμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά σε αυτόν, σημειώνοντας ότι προτιμά «έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

Δεύτερον, ήταν εμφανής η αμηχανία του όταν ερωτήθη από την ΑΥΓΗ και τον Κώστα Σαββόπουλο για το πόρισμα Γκολντάμερ. Ψελλίζοντας και ψάχνοντας τα χαρτιά του, περιορίστηκε να αναφέρει πως ορισμένες από τις προτάσεις του πορίσματος τις έχει ήδη υιοθετήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, όσοι ασκούν κριτική θα ήταν καλύτερο να έχουν διαβάσει πρώτα το πόρισμα.  

Τρίτον, κατέστη σαφές πως ένα από τα μείζονα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών θα είναι και η πολιτική των «δασικών ΣΔΙΤ», καθώς η προσδοκία της κυβέρνησης είναι πως ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει μεγάλο μέρος των εργασιών αποκατάστασης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εμπλοκής αυτής παραμένουν θολοί. Αντίθετα, είναι απολύτως διαυγείς και πάγιες οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων ευλόγως προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, για το ενδεχόμενο να ξυπνήσουν μια μέρα και το δάσος τους να βρίσκεται υπό τον έλεγχο κάποιου «χορηγού».

Τέταρτον και τελευταίο, ήταν εκκωφαντική η σιωπή του Πρωθυπουργού όταν ερωτήθη για τους κ.κ. Κολοκούρη και Τσουβαλά, δηλαδή τους αξιωματικούς που είχαν εμπλοκή στο Μάτι, αναβαθμίστηκαν επί κυβερνήσεώς του και βρέθηκαν εκ νέου σε θέσεις ευθύνης στις φετινές πυρκαγιές, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Μην έχοντας απάντηση επ’ αυτών, αρκέστηκε να τραυλίσει ένα σχεδόν ακατάληπτο fake news, για κάποιον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ που αναβαθμίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν ακολούθησε τη «φυσική επετηρίδα» (sic).

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσουβαλάς έγινε αρχηγός της ΕΛΑΣ το 2016, αποστρατεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και επανήλθε στο προσκήνιο ως Γενικός Γραμματέας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη το 2019, επί κυβέρνησης ΝΔ.

Ο δε κ. Κολοκούρης, ο οποίος διώκεται για τις πράξεις και παραλείψεις του στο Μάτι, αναβαθμίστηκε σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσης επί κυβέρνησης ΝΔ. Και, στην μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση τις 10 ημέρες όπου καίγονταν η Ελλάδα, είπε το αμίμητο, ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Εύβοια, γιατί ο ίδιος επιχειρεί στην Πάρνηθα.

Συμπερασματικά, ελάχιστα σοφότεροι γίναμε από την παρωδία συνέντευξης τύπου του κ. Μητσοτάκη.

Αυτό όμως που κατάλαβαν ακόμα και οι πλέον ανυποψίαστοι, είναι πως στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να πλέουν σε γαλήνια πελάγη, θεωρώντας πως με μια «συγνώμη» και δυο-τρεις χορηγίες, η πληγή που άνοιξε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα κλείσει.

Κούνια που τους κούναγε.