ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Άρης Καραντινός / Συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναζήτηση αποτελεσματικότερης πολιτικής βάσει των νέων δεδομένων

 

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη δεν υπήρξε κατηγορηματική εκτίμηση, καθώς θεωρείται ότι στη ΝΔ υπάρχει ακόμα προβληματισμός, ταλάντευση. Μπορεί να εξαγγείλει ο Μητσοτάκης την ημερομηνία αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ή να εξαντλήσει την τετραετία. Θα ήθελε, ενδεχομένως, να περιορίσει την παρουσία των νέων ανθρώπων, οι οποίοι προς το καλοκαίρι θα απουσιάζουν για δουλειές εποχής (νησιά, τουρισμός κλπ) και να απομακρυνθεί από τον δύσκολο χειμώνα και τις υποκλοπές.

Αυτό που άλλοτε θα ήταν εύλογη ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης, να επιλέγει δηλαδή τον χρόνο που εκτιμά ότι την ευνοεί (αν και ιστορικά δεν αποδείχθηκε ποτέ ως καθοριστικό), τώρα στην περίπτωση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένας σκέτος αμοραλισμός. Περιμένει, μετρώντας τις δημοσκοπήσεις, να φύγει όσο γίνεται από την επικαιρότητα το ζήτημα των υποκλοπών, ενώ ταυτόχρονα έχει επιβάλει νόμο σιωπής και απόκρυψης, για να πάει σε εκλογές. Θα κληροδοτήσει έτσι τον πιο πικρό καρπό στην κοινωνία: μπορούν να σας παρακολουθούν, με ασφάλεια!

Είναι ένας αμοραλισμός που έχει σχέση με την αυταρχική αντίληψη περί δημοκρατίας και δικαιωμάτων της Δεξιάς. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εθελοτυφλεί. Διότι δεν βλέπει δύο σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να αποβούν καθοριστικές, να την οδηγήσουν και στην ήττα. Η μία είναι ότι –αυτό δεν το πιάνουν οι δημοσκοπήσεις– δημιουργεί απωθητική εικόνα στο περιβάλλον «φιλικής ανοχής» όπου κινούταν μέχρι λίγο καιρό πριν. Η άλλη είναι ότι τα πιο δηλητηριώδη άρθρα εναντίον της κυβέρνησης για τις υποκλοπές, ιδίως την επιλογή απόλυτης συσκότισης, γράφτηκαν –και γράφονται– στον έγκυρο και μη φιλικό της Τύπο.

Ξανά, λοιπόν, το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, δηλαδή η ΝΔ διαπερνάται από αβεβαιότητα. Μετά από την προβλεπόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας, δεν μπορεί παρά το δημοσκοπικό της προβάδισμα να αποκλείσει και την ήττα. Η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση να κάνει άμεσα εκλογές είναι σωστή τακτική. Όμως, ταυτόχρονα δεν μπορεί να ξεχνά ότι η δημοσκοπική σταθερότητά του, παρά τη συνεχή αλλά μικρή φθορά της ΝΔ, είναι ένα αρνητικό δεδομένο που συνυπολογίζει ο αντίπαλος στην τακτική του. Πρέπει, επομένως, αυτό να αλλάξει για να βρεθεί ισότιμα στον στίβο, στη μάχη που θα είναι ούτως ή άλλως αμφίρροπη και δύσκολη. Απαιτείται ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του κόσμου.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Τετάρτη, μπορεί κανείς να διακρίνει και στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και στις τοποθετήσεις των μελών της σαφή ίχνη αναζήτησης ορθότερης γραμμής πλεύσης. Έναν προβληματισμό για το πώς το κόμμα θα νικήσει στις εκλογές, σε ποια ακροατήρια απευθύνεται. Διότι, όπως ειπώθηκε, τα ρυάκια που τροφοδοτούν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και πρέπει για όλα να υπάρχει φροντίδα. Ο ίδιος ο πρόεδρος απέρριψε τη «μονοθεματική» απεύθυνση στην εισήγησή του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα, που ίσως είναι μειοψηφικά, αλλά είναι κρίσιμα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, τα δικαιώματα κλπ. Διατυπώθηκε το παράδειγμα των εκλογών στις ΗΠΑ, στις απόψεις και την τακτική υποψηφίων της Αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος, που προβάλλοντας, πχ, το δικαίωμα στην άμβλωση και σε άλλα δικαιώματα, άλλαξε η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων. Και έδωσε ιδιαίτερο βάρος, όσον αφορά την κομματική δουλειά, στην αποχή και τους νέους.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι ενώ δεν πρέπει να ξεχνιούνται η επικαιρότητα και η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ωστόσο υπάρχει η ανάγκη διατύπωσης του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, ατζέντα με θετικό πρόσημο. Όχι διαχειριστική λογική, αλλά διαφορετική φιλοσοφία. Αυτό ο Αλέξης Τσίπρας το σημείωσε και λίγες μέρες πριν μιλώντας στο Φόρουμ της Ναυτεμπορικής. Ύστερα από τη δογματική, τυφλή και κοινωνικά επικίνδυνη πολιτική, σημείωσε, «χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο». Τρεις μεγάλες θεματικές ορίσθηκαν για κεντρικές μεγάλες εκδηλώσεις: για τους αγρότες, το ιδιωτικό χρέος και τους συνταξιούχους. Προτάθηκε να υπάρξει και ανάλογη εκδήλωση για τη νεολαία.

Στην ΠΓ δεν συζητήθηκαν ζητήματα υποψηφίων. Αποφασίστηκε, όμως, ο κύριος κορμός τους να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου. Οι προτάσεις της τριμελούς επιτροπής (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Μιχάλης Καλογήρου) θα ολοκληρωθούν μαζί με συμμετοχή τεσσάρων μελών της ΠΓ και μετά, ως επεξεργασία της ΠΓ, θα αποφασιστούν στην Κεντρική Επιτροπή. Το προεκλογικό πρόγραμμα ήδη επεξεργάζεται από επιτροπή με υπεύθυνο τον Δημ. Τζανακόπουλο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023 σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕ. Όσον αφορά τις γραμματείες των τμημάτων της ΚΕ, που ο διορισμός τους εκκρεμεί, δεν έγινε συζήτηση. Για κάποιες, αναφέρθηκε, ίσως χρειασθεί, λόγω δυσκολιών, να αυξηθεί ο αριθμός των μελών τους.

Στην ΠΓ έγινε εισήγηση από τον Ανδρέα Ξανθό για την ανατροπή του ΕΣΥ και για τον προϋπολογισμό από την Έφη Αχτσιόγλου. Έγινε, επίσης, δεκτή πρόταση, στο Δίκτυο για την Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν ex officio τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών υπεύθυνα για την τοπική αυτοδιοίκηση.