ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου |Να συγκροτήσουμε μια πολιτική συνεκτική, κατανοητή, κοινωνικά αναγκαία

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

Η «Εποχή» συμμετέχοντας στη συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας, απευθύνει ένα κοινό ερώτημα και στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος: «Τι κατά τη γνώμη σας προέχει να αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη λειτουργία και στην πολιτική του σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να επανακάμψει;».

Έφη Αχτσιόγλου:  Να συγκροτήσουμε μια πολιτική συνεκτική,
κατανοητή, κοινωνικά αναγκαία

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ψυχραιμία, σύνεση και νηφαλιότητα, αναλύοντας τις αιτίες και συνάγοντας τα αναγκαία διδάγματα, χωρίς να διστάσουμε να θίξουμε παθογένειες, κάποιες από τις οποίες υπήρξαν ιδρυτικές.

Σε αυτά τα είκοσι χρόνια, ως πολιτικός οργανισμός, πετύχαμε πολλά που πρέπει να κρατήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε τη δέσμευσή μας να εκπροσωπούμε τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, την ανήσυχη νεολαία, τα κοινωνικά κινήματα, τις δυναμικές και ζωντανές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Χάσαμε, όμως, τη δυνατότητά μας να οραματιζόμαστε τις μεγάλες και ριζοσπαστικές τομές που απαιτεί η εποχή μας. Χάσαμε το νήμα που συνδέει τα μεγάλα συλλογικά οράματα της Αριστεράς με τις μικρές καθημερινές προσδοκίες των ανθρώπων.

Μπορούμε να ξαναβρούμε αυτό το νήμα. Πρέπει, όμως, να δεσμευτούμε σε ένα νέο σχέδιο, που προϋποθέτει την αποδέσμευση μας από έναν τρόπο σκέψης που δίνει υπερβολική έμφαση στις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν επενδύει στο περιεχόμενο της πολιτικής.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, για το νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αν θα στρίψει προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. Αυτή η αντιπαράθεση δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής, ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το σχέδιό μας εκφράζει πραγματικά τους ανθρώπους που επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε, κατά πόσο το σχέδιο αυτό απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα ερωτήματα με έναν ανάλογα συγκεκριμένο τρόπο.

Χρειαζόμαστε να συγκροτήσουμε μια πολιτική συνεκτική, κατανοητή, κοινωνικά αναγκαία, που να αφορά κάθε επιμέρους ζήτημα και τη μεγάλη εικόνα συνολικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι το κόμμα που θα καταθέτει προτάσεις, θα σχεδιάζει τομές και θα υλοποιεί πολιτικές που θα καθιστούν σαφές ότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Και αυτές οι προτάσεις να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους, απλά πυροτεχνήματα.

Για να γίνουν αυτά πρέπει το κόμμα μας να αλλάξει˙ όλοι μαζί να φτιάξουμε το κόμμα των καιρών μας. Επείγει να αποκτήσουμε αποτελεσματική παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς.

Ταυτοχρόνως, επείγει η ουσιαστική ένταξη των μελών που προσήλθαν τα τελευταία χρόνια, μετά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας νέα πνοή στη ζωή των οργανώσεων. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φέρουμε εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ στη ζωή των μελών και των φίλων μας και όχι να περιμένουμε να χωρέσουν αυτοί σε ένα προκατασκευασμένο κοστούμι.

Στον νέο κύκλο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, θα πρέπει δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση, που θα εδράζεται σε μια ενιαία πολιτική ταυτότητα, και όχι πάνω σε ένα άθροισμα ασύνδετων και καχύποπτων μεταξύ τους πολιτικών καταβολών. Για να τα πετύχουμε αυτά, χρειαζόμαστε μεθοδικότητα, δέσμευση σε συγκεκριμένους στόχους, συνέπεια, αλλά πάνω απ’ όλα ένα κόμμα με δομές. Να γίνουμε ένα κόμμα των δομών και όχι των προσώπων.