Η κινητικότητα δεξιά και στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο κεντρώο προφίλ που προβάλλει. Οι διαρροές ότι μπορεί στον επόμενο ανασχηματισμό να αξιοποιηθούν στελέχη της κεντροαριστεράς όπως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σ. Καμαρά είναι σαφείς ενδείξεις ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν έφοδο στο κέντρο.
Κρίσιμη παράμετρος σ αυτή τη στρατηγική είναι η προσπάθεια ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τη συκοφάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιδυτικισμό και ανοχή στο Κρεμλίνο.
Το πρόβλημα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι το έργο αυτό έχει παιχτεί με μεταγραφές και συμβολισμούς και πλέον ούτε ξαφνιάζει ούτε πείθει γιατί δεν συνδυάστηκε με μια μεταρρυθμιστική στροφή προοδευτικής κατεύθυνσης.
Δυσκολίες επίσης του δημιουργεί το εκλογικό άγχος βουλευτών της ΝΔ που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού απευθυνόμενοι στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο και που δεν βλέπουν με καλό μάτι νέες αφίξεις από όμορους χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχθεί μεγάλη πίεση, γνωρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματός του ευάλωτα σε ενδεχόμενη πρόσκληση από τη ΝΔ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το άνοιγμα στο κέντρο είναι μονόδρομος εκλογικής επιτυχίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας το έχει συνειδητοποιήσει και κινείται με βάση αυτή την επιδίωξη. Στο συνέδριο θα φανεί αν μια τέτοια διεύρυνση θα αποκτήσει ισχυρή υλική υπόσταση με νέα πρόσωπα που θα εκφράσουν νέες ιδέες με νέο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ήττα του κομματικού κατεστημένου αλλά άλμα στο μέλλον.