Ήταν λιπόθυμος και δεν συνεργαζόταν, αλλά δεν ήταν λιπόθυμος, το είπα χαριτολογώντας
Το να παρακολουθείς καταθέσεις αστυνομικών στο δικαστήριο, σε υποθέσεις αστυνομικής βίας όπου κατηγορούνται τα θύματα, είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία. Το να βλέπεις αστυνομικούς να προσπαθούν να δικαιολογήσουν ενώπιον της έδρας το τι συμβαίνει σε βίντεο αστυνομικής βίας έχει κάτι το σουρεαλιστικό. Χωρίς την προστασία των ψεύτικων ανακοινώσεων και των διαρροών σε ΜΜΕ από τα Κεντρικά και το Υπουργείο, χωρίς τη σιγουριά που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζει η στολή τους, το αποτέλεσμα είναι μία πολύωρη αλληλουχία υπεκφυγών και αντιφάσεων, με μπόλικη υποτίμηση της νοημοσύνης Προεδρείου, συνηγόρων και ακροατηρίου, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται το πώς στήνονται όλα αυτά τα σαθρά κατηγορητήρια. Μεταφερόμαστε λοιπόν στο δικαστήριο της οικογένειας Καττή από τα Σεπόλια.
Στη δικάσιμο λοιπόν της Τετάρτης, κατέθεσαν δύο αστυνομικοί ως μάρτυρες κατηγορίας, ενώ επίσης διαβάστηκαν τα αναγνωστέα έγγραφα, οι ιατρικές βεβαιώσεις και προβλήθηκαν τα βίντεο που καταδεικνύουν την αναίτια επίθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ, έξω από το σπίτι της οικογένειας, στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά από την κινητοποίηση για το Πολυτεχνείο.
Την παράσταση όμως έκλεψε η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα και τέταρτου συνολικά αστυνομικού που καταθέτει για την υπόθεση, που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο Α.Τ Κολωνού εκείνη την ημέρα. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο αστυνομικός κατηγόρησε τον πατέρα της οικογένειας, Δημήτρη Καττή, ότι του επιτέθηκε πετώντας κιγκλίδωμα κατά πάνω του, μολονότι στην προανακριτική του κατάθεση δεν περιέγραψε τίποτα τέτοιο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 5 συνολικά κατηγορουμένων (Δημήτρης Καττής, Λυδία Καττή, Ορέστης Καττής, Νίκος Καβακλής και Μάκης Λιβάνης) κατήγγειλαν ότι στη γραπτή του κατάθεση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο αστυνομικός δεν ανέφερε τίποτα τέτοιο, παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα λεπτομερής ως προς τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που υποστηρίζει ότι δέχθηκε.
Ο μάρτυρας επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι στην αρχική γραπτή του κατάθεση έγραψε αυτά που θεωρούσε σημαντικά, ενώ μάλιστα, μετά από 2 ώρες, «θυμήθηκε» να κατηγορήσει και έναν ακόμα κατηγορούμενο ότι του πέταξε κιγκλίδωμα. Τότε είναι που προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις του λέγοντας πως «ήταν σε σύγχυση» στη γραπτή του κατάθεση, αμέσως μετά τα γεγονότα, στις 7 το απόγευμα. «Όταν έχεις φάει ξύλο είσαι σε σύγχυση» υποστήριξε, διευκρινίζοντας μετά τις ερωτήσεις των δικηγόρων ότι ως «ξύλο» εννοεί το λεκτικό, καθώς «όταν κάποιος μου φωνάζει αισθάνομαι ότι τρώω ξύλο».
Άλλο σημείο της κατάθεσης που προκάλεσε θυμηδία σε συνηγόρους και ακροατήριο ήταν οι διαρκείς αλλαγές του αστυνομικού στον τρόπο που περιέγραφε το τι συνέβη όταν ο πατερας, Δημήτρης Καττής, έπαθε έμφραγμα και λιποθύμησε προσπαθώντας να προσεγγίσει μαζί με γείτονες και φίλους το Α.Τ Κολωνού. «Ήταν λιπόθυμος και δεν συνεργαζόταν» ήταν η πρώτη απάντηση. «Εννοούσα λιπόθυμος, όχι χωρίς τις αισθήσεις του» μία επόμενη αναφορά, «το είπα χαριτολογώντας» στη συνέχεια, «ξάπλωσε κάτω μόνος του και φώναζε “έχω την καρδιά μου”» πέντε λεπτά μετά, με επίμονη διάψευση ότι λίγη ώρα πριν είχε καταθέσει περί λιποθυμίας.
Όταν οι δικηγόροι ρωτούσαν επίμονα για το αν ο αστυνομικός προσπάθησε να συλλάβει και να χειροπεδήσει έναν λιπόθυμο άνθρωπο, η απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ο Δημήτρης Καττής βρέθηκε στο νοσοκομείο, στα επείγοντα, συνοδεία αστυνομικών με δική του εντολή, καθώς ήταν συλληφθείς. Σύμφωνα με την πλευρά της οικογένειας, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν μόνο μετά το αίτημα του γιατρού που τον εξέταζε. «Εννοείται πως θα έμπαιναν οι αστυνομικοί στα επείγοντα» απάντησε σε έντονο ύφος, πριν παρέμβει η Πρόεδρος.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε η αναφορά του αστυνομικού στους υπόλοιπους τρεις κατηγορουμένους, μία αναφορά ενδεικτική του πώς στήνονται τα σαθρά κατηγορητήρια μετά από κινητοποιήσεις. Στην κατάθεσή του, ο αστυνομικός ανέφερε πως τρεις κατηγορούμενοι «μας έσπρωχναν, μας χτυπούσαν και μας έβριζαν». Ενώπιον του δικαστηρίου ο αστυνομικούς είπε ότι τους συγκεκριμένους ανθρώπους που κατονόμαστε «δεν τους αναγνωρίζει ούτε τους ξέρει». Όταν οι δικηγόροι ρώτησαν πώς είναι δυνατόν να τους κατονομάζει στην κατάθεση χωρίς να τους αναγνωρίζει, η απάντησή του ήταν πως «ήταν προσαγόμενοι καθώς γύριζα στο Τμήμα».
Ο συγκεκριμένος αστυνομικός κατέθεσε ότι εδώ και δύο μήνες έχει πάρει μετάθεση στην ομάδα ΟΠΚΕ, ενώ παρά το γεγονός ότι κατέθεσε και σε εσωτερικό πειθαρχικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση, ο έλεγχος που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα, 9 ολόκληρους μήνες μετά.
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ο Δημήτρης Καττής υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη καθορισμένο, καθώς δεν είχε προηγούμενο ιστορικό και προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα. Η πλευρά της οικογένειας υποστηρίζει ότι προσπαθώντας να προσεγγίσει το Α.Τ Κολωνού, για να βρει τον γιο του, Ορέστη, που είχε συλληφθεί έξω από το σπίτι τους, ο Δ.Καττής χτυπήθηκε από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει.
Ο δεύτερος αστυνομικός που κατέθεσε, ήταν μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκε στο σημείο και συνέλαβε τον Ν.Καβακλή, υποστηρίζοντας ότι τον είδε να προσπαθεί να απελευθερώσει συλληφθέντα (τον Δ.Καττή που βρισκόταν στο έδαφος). Δεν αναγνώρισε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, «έναν κύριο ηλικιωμένο είδα μόνον» ανέφερε και υποστήριξε ότι συνάδερφοί του «είχαν βάλει χειροπέδες σε άτομο που αντιστεκόταν». «Αυτός που αντιστεκόταν ήταν εμφραγματίας» σημείωσε η δικηγόρος, Αντωνία Λεγάκη. Και αυτός, προσπάθησε να προσθέσει επιβαρυντικά στοιχεία για τους κατηγορούμενους που δεν είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεση. Όταν όμως οι δικηγόροι του ζήτησαν να επαναλάβει όσα είχε καταθέσει προανακριτικά, η απάντησεί του ήταν απλά «δεν θυμάμαι, ό,τι λέει η κατάθεση». Οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείσαν σε εκείνο το σημείο ότι η απάντηση «δεν θυμάμαι» είναι θεμιτή, όταν δεν ισχύει επιλεκτικά εν μέσω αντιφάσεων.
Οι διαρκώς αντικρουόμενες μαρτυρίες που έχουν ακουστεί στο δικαστήριο από τους πέντε συνολικά αστυνομικούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οδήγησαν δύο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης (Παλαιολόγος Παλαιολόγος και Παναγιώτης Σκαρογιάννης) να ζητήσουν από το δικαστήριο «να πράξει τα δέοντα» απέναντί τους, καταγγέλλοντας ψευδορκίες.
Τελευταίο επεισόδιο της δικασίμου, η αναπαραγωγή των βίντεο από το συμβάν, ένα από τα οποία (αυτό από τις κάμερες της πολυκατοικίας της οικογένειας) έφερε στη δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες το ΤPP. Mε ένα λάπτοπ, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούαν να εξηγήσουν στο Προεδρείο τι συμβαίνει, με την έδρα να καλεί και τους τρεις αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», ώστε να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Εκεί ήταν επίμονη η προσπάθεια των αστυνομικών να υποστηρίζουν ότι δέχονται επίθεση με πέτρες, από τους διαδηλωτές, ωστόσο καμία πέτρα δεν καταγράφεται σε κανένα από τα βίντεο. «Υπάρχουν σε άλλα βίντεο που δεν έχουν φέρει» υποστήριξε ένας εξ’αυτών, που προσπάθησε επίσης να αποδείξει ότι ένα αντικείμενο που πέφτει σε αμάξι (του γιατρού, Μιχάλη Ρίζου, που θα καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης) είναι πέτρα και δεν φαίνεται, αλλά «ακούγεται».
Για καταθέσεις «κινούμενη άμμο» όλων των αστυνομικών έκανε λόγο η δικηγόρος, Αντωνία Λεγάκη. «Κάθε ερώτηση είχε και μία διαφορετική απάντηση» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης στο ΤPP και πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε περίπτωση να ρωτήσει το ίδιο πράγμα κάποιος δεύτερη φορά και να πάρει την ίδια απάντηση, ή ένας αστυνομικός να πει ό,τι είπε στην αρχική του κατάθεση. Ακούσαμε και το περίεργο ότι εκείνη την ημέρα ήταν σε σύγχυση ο αστυνομικός γιατί έτρωγε ξύλο και όταν του είπαμε ότι δεν έχει καταθέσει πως έφαγε ξύλο, μας είπε ότι εννοούσε πως όταν κάποιος του φωνάζει αισθάνεται ότι τρώει ξύλο». Συνέχισε λέγοντας πως «από τα βίντεο έγιναν σαφείς πάρα πολλές παραβιάσεις νόμων από την αστυνομία και μία σειρά από ψέματα που κατατέθηκαν ενόρκως από αστυνομικούς. Με στόχο να ολοκληρώσουν την παρανομία τους με μία άδικη καταδίκη των ανθρώπων που δέχθηκαν αυτήν την επίθεση στο σπίτι τους. Τα πράγματα φάινεται ότι ξεκαθαρίζουν, αλλά είμαστε ακόμα στη μέση της δίκης».