ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Ίσως η φωτογραφία της χρονιάς. Αλλά τι πραγματικά δείχνει;

Καθώς εκατοντάδες ακροδεξιοί (ως επί το πλείστον υποστηρικτές του Τραμπ) κατέβαιναν στους δρόμους ζητώντας άμεση άρση των μέτρων καραντίνας που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ, η φωτορεπόρτερ Άλισον ΜακΛάραν κατέγραψε μια συγκλονιστική εικόνα.

Το προσωπικό νοσοκομείων του Ντένβερ πραγματοποίησε αντιδιαδήλωση μπλοκάροντας την πορεία των διαδηλωτών που κινούνταν με τα αυτοκίνητά τους.

Το προφανές σχόλιο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι ότι η επιστήμη, την οποία εκπροσωπούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, δίνει μια μάχη απέναντι στον σκοταδισμό των οπαδών του Τραμπ. Οι τελευταίοι είναι συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι ένα σχέδιο της Κίνας για την παγκόσμια κυριαρχία, ακούν τους κληρικούς που τους λένε ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αν πιστεύουν στο θεό κ.ο.κ

Από εκεί και πέρα όμως η εικόνα και οι βεβαιότητες θολώνουν – και μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε μερικές σκόρπιες σκέψεις για τη σύγχρονη αμερικανική οικονομία.

Σε μια από τις φωτογραφίες μια εξαγριωμένη κυρία ντυμένη με την αμερικανική σημαία βρίζει το νοσηλευτικό προσωπικό μέσα από ένα πολυτελές αγροτικό όχημα. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα RAM 5.700 κυβικών, η αξία του οποίου κυμαίνεται από 30.000 έως 50.000 δολάρια.

Μπορεί να προκύψει μήπως και κάποιο ταξικό συμπέρασμα από αυτή την παρατήρηση; Βλέπουμε την επίθεση ενός πλούσιου Αμερικανού πολίτη απέναντι σε ένα φτωχό εργαζόμενο κάποιου νοσοκομείου;

 Όσοι παρατηρούσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις ουρές χιλιομέτρων που πραγματοποιούν εξαθλιωμένοι Αμερικανοί πολίτες για να πάρουν λίγα τρόφιμα από τα κρατικά συσσίτια, θα διαπίστωσαν ότι πολλοί οδηγούσαν ανάλογα αυτοκίνητα. Ίσως μάλιστα να παρατήρησαν ότι αρκετοί ήταν από εύσωμοι έως εξαιρετικά παχύσαρκοι.

Αν κρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους με τα δεδομένα της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του ’30 (τους σκελετωμένους ανέργους ή εργάτες που περίμεναν όρθιοι για ώρες για να φάνε ένα πιάτο φαΐ) ίσως πέσουμε σε αντιφάσεις.

Για τα σημερινά μεσαία στρώματα αλλά ακόμη και τους φτωχούς των ΗΠΑ το αυτοκίνητο δεν είναι αναγκαστικά δείγμα ευμάρειας αλλά καταναλωτικής υπερχρέωσης – χάρη στην οποία παραμένει ζωντανή η φούσκα της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα μελέτες των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των αυτοκίνητων στα κατώτερα οικονομικά στρώματα αυξάνεται παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους μένουν στάσιμα ή μειώνονται.

 

Δημοσιεύθηκε στις 20/04/2020