ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ: ΗΜΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ

Το Σεπτέμβρη του 1971 στα δεκαοκτώ μου βρέθηκα στο Δυτικό Βερολίνο.Η πόλη ήταν σε αναβρασμό κάθε μέρα σχεδόν είχαμε μια με δυο διαδηλώσεις για κάθε θέμα,εκατοντάδες και χιλιάδες φοιτητές/ες στους δρόμους και στις πλατείες.
Στο Βερολίνο,ο Παρισινος Μάης είχε φτάσει με καθυστέρηση ενός χρόνου.
Το 1970 ο σάχης της Περσίας είχε επισκεφθεί την πόλη και είχαν γίνει δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, είχε γίνει ακόμη και κατάληψη του συμβόλου της αμερικανικής παρουσίας στη πόλη που ήταν η Αμερικάνικη βιβλιοθήκη.Η ομοσπονδία των Περσων φοιτητών για να προφυλάξει τους Πέρσες φοιτητές που συμμετείχαν από τις κρεμάλες που θα ακολουθούσαν σε περίπτωση επιστροφής στην πατρίδα τους, κατασκεύασε μαύρες κουκούλες,κάτι σαν τις μπούρκες, για να μην είναι αναγνωρίσιμοι.
Τον Οκτώβριο του 1971 γίνεται η σύλληψη στη Αθήνα του κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕες και η φυλάκιση του Γραμματέα μας Μπάμπη Δρακόπουλου, Μήτσου Παρτσαλίδη και άλλων στελεχών.
Εγώ τότε ήμουν ενταγμένος στο ΕΚΚΕ (επαναστάτες κομμουνιστές). Παρά τα πίσω μπρος αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε ένα συντονίσμο με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τις αντιστασιακές οργανωσεις ελληνικές,γερμανικές και διεθνείς σε μια μεγάλη διαδήλωση για τις συλλήψεις και τις επικείμενες δίκες.
Τότε έπεσε η ιδέα για να προφυλαχθούν όσες και όσοι δεν ήταν γνωστοί/ες στη ελληνική στρατιωτική αποστολή του Βερολίνου (Προξενείο) να δανειστούμε από τους Πέρσες συντρόφους τις κουκούλες και να διαδηλώσουμε φορώντας τες.
Ένας από αυτούς που φόρεσαν την κουκούλα ήμουν και εγώ.
Ένα χρόνο αργότερα το προξενείο μου αφαίρεσε το διαβατήριο. Η κουκούλα δεν μπόρεσε ούτε τότε να με κρύψει.

Για τον Πέτρο*

Από τον λογαριασμό του Άγγελου Γκόγκογλου στο facebook

*O ΠέτροW Γαλατσάτος, αποσπασμένος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αστυνομικός, κατηγορείται ψευδώς ότι δήθεν εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και του άσκήθηκε ποινική δίωξη.