ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ανάσα για τους ελαιοπαραγωγούς, ασφυξία για τους κτηνοτρόφους

Επί τέλους ο κ. Βορίδης έστω και καθυστερημένα, βρήκε τα 120 εκατ. με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επανειλημμένα, τόσο με ερωτήσεις των Βουλευτών του στη Βουλή όσο και με το Πρόγραμμα μένουμε όρθιοι ΙΙ, να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς. Καλοδεχούμενα, όπως είναι καλοδεχούμενη κάθε ενίσχυση για τους αγρότες.

Αν ανεβάσει  το ποσό ενίσχυσης των κτηνοτρόφων από τα ψίχουλα των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, στα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, στηρίξει όλους τους αγρότες που υποφέρουν και φτιάξει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας  στον αγροτικό τομέα, τότε θα λέγαμε πως θα  έκανε  ένα μεγάλο βήμα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες. Προς το παρόν εξακολουθεί να δίνει πολύ λίγα και πολύ αργά, εφαρμόζοντας πρακτικές  ανοσίας αγέλης και στους αγρότες.

Όσο για την πηγή της χρηματοδότησης, αντί να δοθεί η ενίσχυση από εθνικούς πόρους, χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Απόφαση που του δίνει την δυνατότητα σχηματισμού Ειδικού Μέτρου με τη  χρησιμοποίηση  του 2% των κονδυλίων  των προγραμμάτων του ΠΑΑ. Δηλαδή χρησιμοποιεί χρήματα που ούτως ή άλλως θα πήγαιναν στους αγρότες, απλά τα κατανέμει διαφορετικά. Με αυτό τον τρόπο χάνεται και το πολυδιαφημισμένο «επταχίλιαρο» που δήθεν θα έδινε σε όλους τους αγρότες, για να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά, άλλο τα ωραία λόγια του αέρα κι άλλο η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών.

 

*Συντονιστής αγροτικού γραφείου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ