Κρεσέντο υποκρισίας Γεωργιάδη η ΕΔΕ για να ρίξει σε υπαλλήλους τις ευθύνες του για το «Turkaegean»- Αυτοί που δεν θα έλεγαν ποτέ «Βόρεια Μακεδονία» έδωσαν στην Τουρκία το «Turkaegean»
Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού.
Αντί να παραιτηθεί που – εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο – λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη.
Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το «Turkaegean».
Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.
Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει.
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Με ποια κριτήρια εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρήση ως εμπορικού σήματος της λέξης «Turkaegean» – Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί
Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.
Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.
Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
5. Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης & Επενδύσεων,
Εξωτερικών,
Τουρισμού,
Θέμα: «Με ποια κριτήρια εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρήση ως εμπορικού σήματος της λέξης “Turkaegean” – Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί»
Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η απαράδεκτη απόφαση αυτή η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το naftemporiki.gr, πάρθηκε σε συνέχεια αιτήματος από την τουρκική πλευρά και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Το αίτημα έγινε δεκτό χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία είχε καταθέσει σχετικό αίτημα και στις ΗΠΑ, η οποία όμως το απέρριψε, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η Τουρκία έχει επιλέξει μάλιστα να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια, την οποία έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμοδιότητα των εμπορικών σημάτων βρισκόταν στην Γενική Γραμματεία & Προστασίας του Καταναλωτή. Όμως σε συνέχεια του Ν. 4796/2021 και της ΚΥΑ 48793/2022 (ΦΕΚ 2416/16.05.2022) μεταφέρθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Γεννούνται λοιπόν εύλογοι προβληματισμοί, στους οποίους είχαμε αναφερθεί και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, κατά πόσο η μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε υπηρεσία εκτός του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων μπορεί να λειτουργήσει και δεν προκαλεί αποδυνάμωση των μηχανισμών διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής σχετικά με την εμπορική ιδιοκτησία.
Κατόπιν αυτών,
Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας
Επειδή, το θέμα έγινε γνωστό μέσω ενός ηλεκτρονικού site
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,
Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο ΟΒΙ ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών κ ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γεώργιος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος