ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Αν παραιτούταν η Μενδώνη

Η υπόθεση είναι συγκλονιστική: Ενας βιαστής ανηλίκων που για να ικανοποιήσει το άρρωστο πάθος του συμμετείχε σε κυκλώματα κακοποίησης παιδιών και εφήβων, ανάμεσά τους άτυχα προσφυγόπουλα.

Το τεκμήριο αθωότητας προφανώς ισχύει και για τους χειρότερους εγκληματίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχουν τόσες επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες, θα κρύβουμε το κεφάλι μας στο χώμα μέχρι να καταδικαστεί ο ένοχος.

Ηδη προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατ οίκον έρευνα με αποτέλεσμα να έχει δοθεί χρόνος για εξαφάνιση αποδεικτικού υλικού.

Το γεγονός ότι πρόκειται για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τον οποίο όρισε ο πρωθυπουργός με προσωπική του απόφαση και χωρίς καμία διαδικασία, εκ των πραγμάτων φέρνει σε δύσκολη θέση τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πολύ περισσότερο όταν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης στην πρώτη φάση των φοβερών αποκαλύψεων.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έτσι κι αλλιώς δεν θα έβρισκαν εύκολα τρόπο να αποδραματοποιήσουν και να απομακρύνουν μια τόσο αποκρουστική πραγματικότητα. Το μόνο που θα μπορούσε να τους διευκολύνει θα ήταν η παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Αλλά η ίδια δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Εχοντας προκαλέσει τεράστια κατακραυγή στο χώρο του πολιτισμού, με το αίτημα της απομάκρυνσής της να διατυπώνεται από όλο και περισσότερους, με προφανείς ευθύνες για τη διατήρηση του Δ. Λιγνάδη στη θέση του ενώ είχε αρχίσει να σηκώνεται η σκόνη των αποκαλύψεων, δεν κουνιέται από την καρέκλα της.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν την υποχρεώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου να φύγει. Είναι προφανές ότι αυτό θα τους λύτρωνε και θα λειτουργούσε κάπως προστατευτικά για τον πρωθυπουργό που, για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ, δεν έχει αναστολές να δηλώνει δημόσια ότι τραβάει αυτιά υπουργών, εμφανίζοντάς τους σαν άτακτα μαθητούδια.

Με την Λ. Μενδώνη, όμως, δεν τόλμησε ή δεν έχει τολμήσει ακόμη. Και η καθυστέρησή του δείχνει φόβο, αν όχι συνενοχή. Είτε η υπουργός Πολιτισμού ξέρει πράγματα που δεν πρέπει να μαθευτούν είτε έχουν κάνει μαζί κάτι που καλό είναι να μείνει θαμένο. 

Μήπως ο πρωθυπουργός φοβάται ότι η Μενδώνη θα πει ότι ήταν δική του εντολή;  Οπότε θα συγκλονιστεί ολόκληρη η  κυβέρνηση;

Σε κάθε περίπτωση, η σιωπή είναι εύθραυστη. Οπως έλεγε ο Σοφοκλής, “πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει”.