ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ας πάνε στα κολέγια

 

Η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στις ανώτατες σχολές δείχνει πλέον καθαρά ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο. Περίπου 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΑΕΙ μετά από δύο εφιαλτικές χρονιές τηλεκπαίδευσης και απίστευτων παλινωδιών του υπουργείου Παιδείας.

Δεν πειράζει, έλεγε τις προάλλες ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΕΒ: δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι, ούτε να πάνε σε μια σχολή στην οποία μπήκαν κατά τύχη. Υπάρχουν και άλλες επιλογές στη ζωή και αν βρουν αυτό που θέλουν, θα είναι ευτυχισμένοι… Μόνο που επιλογές, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν και ο Μητσοτάκης το ξέρει. Η μόνη επιλογή που έχει όλος αυτός ο κόσμος είναι να στραφεί στα ιδιωτικά κολέγια, όπου καμία βάση και κανένας περιορισμός δεν του εμποδίζει την πρόσβαση. Αρκεί να έχει για τα δίδακτρα, φυσικά. Αλλιώς ας κόψει τον λαιμό του.

Η στροφή στα ιδιωτικά κολέγια λοιπόν είναι το πραγματικό σχέδιο του Μητσοτάκη και όχι η αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας των αποφοίτων. Γιατί οι κολεγιάρχες είναι βασικοί υποστηρικτές και χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτούς λογοδοτεί η κυβέρνηση. Προς δική τους χάρη συρρικνώνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και οδηγείται σταθερά η δημόσια εκπαίδευση σε κατάσταση απαξίωσης και παρακμής. Χωρίς ανανέωση του διδακτικού προσωπικού, χωρίς συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας, χωρίς σύγχρονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και μεθόδους που να τραβάνε το ενδιαφέρον των παιδιών. Τώρα τους κλείνουν και την πόρτα στα πανεπιστήμια. Δεν πειράζει. Ας πάνε στα κολέγια.