ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Β. Αποστόλου: Τα απορριφθέντα αιτήματα για ενισχύσεις των πληγέντων της Εύβοιας είναι περισσότερα σε αριθμό και ποσό από τα εγκριθέντα.

 

Δήλωση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή τη συζήτηση της με αριθμό 65/16-10-2020 Επίκαιρης Ερώτησης του, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Δύσκολη έως αδύνατη η απορρόφηση των αποζημιώσεων από τους πληγέντες της Εύβοιας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30/10/2020 στη Βουλή:

«Μεταξύ των αιτηθέντων και των εγκριθέντων αιτημάτων υπάρχει μία μεγάλη απόσταση. Στις κατοικίες απορρίφθηκαν 1.666 αιτήσεις και στις επιχειρήσεις 166, που αντιστοιχούν συνολικά 9,65 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο 60%.

Δηλαδή τα απορριφθέντα αιτήματα ήταν περισσότερα σε αριθμό και ποσό από τα εγκριθέντα.

Για τις πληρωμές των 600 ευρώ για τις ανάγκες επιβίωσης και έως 8.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής που έπαθε ζημιές, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Οφείλουν όσοι ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία να ενημερώσουν για τους λόγους που υπήρξε μία τόσο μεγάλη απόρριψη.»

 

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις:

Πρωτολογία Β. Αποστόλου

Έχουν ήδη περάσει 2,5 μήνες, μετά την πρώτη επίσκεψή σας στη Χαλκίδα, όταν ανακοινώσατε τη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ στους πληγέντες με σκοπό, να καλύψουν άμεσες ανάγκες επιβίωσης και την αντικατάσταση της οικοσκευής που έπαθε ζημιές.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη είχαν υποβάλλει αίτημα για τα 600 ευρώ, 2.500 και έχουν πληρωθεί περί τους 600, δηλαδή περίπου ο ένας στους 4 έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ενίσχυσης, ενώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής οι πληρωμές είναι ελαχιστότατες, όχι μόνο λόγω των δυσκολιών στην τεκμηρίωσή τους, αλλά και γιατί δεν είναι επαρκής η σχετική χρηματοδότηση.

Στις 27 Αυγούστου, δηλαδή πριν 2 μήνες ήρθατε ξανά στη Χαλκίδα, ενημερωθήκατε για τις 2.500 αυτοψίες που έγιναν σε κτίρια που επλήγησαν στις περιοχές των Δήμων Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων. Μάλιστα στις δηλώσεις σας δεσμευτήκατε ότι οι δικαιούχοι αποζημιώσεων θα μπορούν με μία απλή αίτηση να λάβουν τα ποσά των 5.000 ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και των 8.000 οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Ξέρετε πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, με τη λήξη της πρώτης παράτασης και την ανακοίνωση της δεύτερης; Στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες πληρωμές, ιδιαίτερα δε αυτές που αφορούν στα 5.000 ευρώ για επισκευές σπιτιών, δηλαδή ένας στους τέσσερις έχει κάνει χρήση.

Σας το είπαμε όταν συζητούσαμε τη σχετική ΠΝΠ στη Βουλή, ότι τα ποσά και των δύο πληρωμών όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά και οι διαδικασίες που προβλέπονται για την καταβολή τους βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία, που καθιστά δύσκολη την απορρόφηση των κονδυλίων.

Η ευελιξία και η διάθεση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες γιατί είναι δύσκολο ένας πολίτης που πλήγηκε να δείξει για παράδειγμα το ψυγείο, που του πήρε το ποτάμι, όταν ακόμη υπάρχουν σπίτια που είναι χωμένα στις λάσπες.

Γι αυτό σας καλούμε κε Υπουργέ α)να μας δώσετε πρόσθετα στοιχεία για τη πορεία υλοποίησης της καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων και β)να επιταχύνετε τις διαδικασίες κάλυψης όλων των αναγκών των πληγέντων κατοίκων.»

Απάντηση Υπουργού: Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πληρωμές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στα 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που έπαθαν ζημιές οι κατοικίες τους και στα 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας και τη δέσμευσή του, τόσο για τις κύριες, όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες. Σχετικά με τις πληρωμές των κατοικιών υποβλήθηκαν 2.936 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 1.270, ενώ για τις επιχειρήσεις υποβλήθηκαν 320 και εγκρίθηκαν 154. Συνολικά δηλαδή έχουν εγκριθεί 6,76 εκατ. ευρώ.

 

Δευτερολογία Β.Αποστόλου:

Οι κάτοικοι της κεντρικής Εύβοιας βίωσαν μια τραγωδία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Έκανα αυτή την ερώτηση για να σταθώ και στην επόμενη ημέρα γιατί δεν ειπώθηκε από την Κυβέρνηση ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτίων που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή. Μπορεί να μην αφορούν δικά σας έργα ,αν τα εντάξουμε στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων, όμως αφορούν σε υποδομές.

Η Περιφέρεια που είχε ήδη προειδοποιηθεί από τις αρχές του 2020 για τις επερχόμενες πλημμύρες, είχε τις δυνατότητες να κάνει τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του Λήλαντα από τις αρχές του 2019, όταν είχε εγκρίνει ποσό 2,56 εκατ. ευρώ. Επίσης τον Αύγουστο  του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την άμεση κατασκευή των απαραίτητων τεσσάρων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 1,65 εκατ.

Εκτελέστηκε μόνο το ένα 76.000 ευρώ. Προχωρήστε τα υπόλοιπα.

Δεν αρκούν αυτά. Για να μην υπάρξει επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στις περιοχές λειτουργίας του Ληλαντα, χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα και στην υλοποίηση έργων σε όλη τη διαδρομή.

Παράλληλα πρέπει να παρέμβετε ουσιαστικά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου των πληγεισών περιοχών που κυριολεκτικά έχει κατακρεουργηθεί. Οι πρώτες εργασίες που αφορούσαν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα.