ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ/Σιγά μην “φάει” ο Μητσοτάκης τον Αθανασίου – Ούτε θέλει, ούτε μπορεί
Οι 3 μειονοτικοί βουλευτές των νομών Ροδόπης και Ξάνθης που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ (Μπαράν Μπουρχαν, Αχμέτ Ιλχάν) και τον ΣΥΡΙΖΑ (Ζεϊμπεκ Χουσείν), λογικά, θα έχουν ήδη σπεύσει να ελέγξουν για … «Predator» τα κινητά τους. Όταν ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής φαντασιώνεται έλληνες βουλευτές που παρέχουν στην Τουρκία πληροφορίες για πύλες εισόδου στον Έβρο, προφανώς θα υπάρχουν και οι νοσηροί εγκέφαλοι της ΕΥΠ που έχουν σκεφθεί το ίδιο ακριβώς.
Επίσης ίσως πιστεύουν ότι και άλλοι εκλεγμένοι, παρότι δεν ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα, δεν είναι επαρκώς «εθνικόφρονες». Οπότε καλό θα ήταν να «ψαχτεί» π.χ και η Νατάσα Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει στον Έβρο. Οι νεοδημοκράτες ακριτικοί βουλευτές επίσης. Που ξέρεις.
Δικαιολόγησε τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Έδωσε υπόσταση σε ρατσιστικά στερεότυπα. Αμφισβήτησε – κι ας είπε ότι δεν το έκανε- εκλεγμένους στο κοινοβούλιο. Στήριξε τις διακρίσεις λόγω θρησκεύματος. «Πρακτορολόγησε» αναπαράγοντας λογικές της ΕΡΕ και της μετεμφυλιακής δεξιάς.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου απέδειξε όμως κάτι: Δεν χρειάζεται να αναζητά κανείς κινδύνους για την «εθνική ασφάλεια» (ακόμη και με λογισμικά ισραηλινής προέλευσης 14 εκατομμυρίων) παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Αρκεί απλά να παρακολουθεί τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που σκέπτονται όπως αυτός.
Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν είναι «υπέρ της εθνικής ασφάλειας» της χώρας κοινοβουλευτικό στέλεχος να αναπαράγει διχαστικές λογικές για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Γιατί αυτό πράττει όταν συνδέει το θρήσκευμα βουλευτών ( και κατ’ επέκταση όσων τους ψήφισαν) , με την πιθανολόγηση …κατασκοπίας. Τι άλλο είναι ένα (υποθετικό έστω) σενάριο όπου παρέχονται πληροφορίες στην Τουρκία για σημεία εισόδου στον Έβρο, όπως αυτό που ανέφερε;
Επιπρόσθετα (κι εξίσου διχαστικά) οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου «αγγίζουν» και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, αφού έχουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες μειονοτικούς βουλευτές. Για να μην πούμε πως αγγίζουν και την Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή μια και ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, που σήμερα είναι στο ΠΑΣΟΚ, είχε εκλεγεί το 2004 με την Ν.Δ.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου (όπως ορθώς ανέφερε εξαρχής το News 24/7) υπέπεσε σε «βαρύ ατόπημα». Θα έπρεπε άμεσα να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες του κοινοβουλίου για την δήλωσή του, Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση αποπομπή του δεν το λές και υπερβολικό.
Το πιο πιθανό όμως είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε από αυτά. Για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμφωνεί ουσιαστικά με όσα είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Το κατέστησε σαφές στην πρόσφατη δήλωσή του, μιλώντας για «νόμιμες επισυνδέσεις» πολιτικών προσώπων.
Ο δεύτερος λόγος είναι πώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι «Σαμαρικός». Κι έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας -λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων- οι «εξαρτήσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μεγαλύτερες .
Έτσι πολύ πιο εύκολα ο πρωθυπουργός μπορεί να «φάει» έναν δικό του (το έκανε άλλωστε δις) παρά κάποιον από τις άλλες «γαλάζιες» τάσεις. Δεν είναι καιρός να παίζει με τις ισορροπίες.