ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” από τον κ. Μηταράκη για τη σίτιση προσφύγων-“φαντασμάτων”

Δήλωση του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, για την απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην ερώτησή για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας:

 

“Με την ερώτησή μας της 20ης Οκτωβρίου 2020 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη θέταμε το θέμα της «εξαφάνισης» τεσσάρων χιλιάδων φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη νέα δομή που φτιάχτηκε στον Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο.

Στην απάντησή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας για τα στοιχεία που λαμβάνει, στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ομοίως, και ο κ. Μηταράκης παραπέμπει ξεκάθαρα την αναζήτηση ευθυνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για όλα όσα αφορούν τη διαδικασία σίτισης, «καταμέτρηση γευμάτων και λογιστικό έλεγχο».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επαναλαμβάνει στην απάντησή του τον αστείο ισχυρισμό του σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι δήθεν δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν “παράνομα” ακτοπλοϊκώς από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας. Αντιθέτως, στην απάντησή του στην ερώτησή μας, αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε περίπου 1500 νόμιμες κατά μόνας αναχωρήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2019 (πριν την καταστροφή του ΚΥΤ), καθώς και σε αναχωρήσεις που συνέβησαν κατά κύριο λόγο μετά τη διαπίστωση της αριθμητικής διαφοράς μεταξύ Μόριας και Καρά Τεπέ. Αποτυγχάνει, δηλαδή, να μας απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε.

Πέραν, όμως, του ποσοτικού ζητήματος, από την απάντηση του κ. Μηταράκη προκύπτει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδώσει αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών – του ΚΥΤ Μόριας πριν καταστραφεί και του Καρά Τεπέ – κατά κύριο λόγο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό ή ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν «περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας» και αναχώρησαν «για να καταλήξουν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας».

Παραδέχεται, δηλαδή, εμμέσως, ότι η ιδεοληπτική διαχείριση του προσφυγικού από την κυβερνηση της ΝΔ (που διέκοψε την αποσυμφόρηση για σχεδόν ένα χρόνο) οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις, διογκώνοντας το πρόβλημα αστεγίας και εξαθλίωσης. Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε πρόσφυγες που ζούσαν «περιμετρικά» της Μόριας, δηλαδή σε ιδιοκτησίες των κατοίκων της κοινότητας Μόριας, ή σήμερα περιφέρονται στις πλατείες της Αθήνας. Για τόσο σοβαρή και οργανωμένη διαχείριση μιλάμε.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημά μας παραμένει αναπάντητο: Υπήρχε ένας αριθμός μερικών χιλιάδων που κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται και πού μετακινούνταν, αλλά εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στο ΚΥΤ Μόριας και αυτά τα γεύματα εξωφλούνταν κανονικά.

Ο κ. Μηταράκης μας ενημερώνει πως η φυσική απογραφή διαμενόντων που γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν έχει διεξαχθεί από τον Ιούλιο του 2019! Από την άλλη, με έκπληξη διαβάζουμε πως στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ οι διαμένοντες «καταμετρούνται καθημερινά» και πραγματοποιείται επίσης καταμέτρηση και «λογιστικός έλεγχος» για τις μερίδες φαγητού. Και γιατί αυτό δεν διεξαγόταν στο ΚΥΤ Μόριας; Πώς ξαφνικά απέκτησαν αυτή την ικανότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν την είχαν πριν καεί το ΚΥΤ Μόριας;

Κατά τα άλλα, ο κ. Μηταράκης έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Πράγματι εναντιωνόμαστε «συνεχώς» στις νέες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προβάλλουμε σαν «μόνη αντιπρόταση» την αποσυμφόρηση των νησιών μας προς μικρότερες δομές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή έναν ήπιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο. Να είναι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε απαράδεκτη τη μετατροπή των νησιών μας σε στρατόπεδα προσφύγων. Όσο για τους σιτιζόμενους-“φαντάσματα”, εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση”.