ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Εμβολιάστηκαν πολίτες χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ υγειονομικών!

Μια πρωτοφανή υπόθεση έφερε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. Την ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 32 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της COVID-19»,  το υγειονομικό προσωπικό της χώρας εντάχθηκε, ορθώς, στην 1η φάση του εμβολιασμού.

Οι υγειονομικοί υπέβαλαν στους επιστημονικούς τους Συλλόγους και Ενώσεις τα στοιχεία τους, προκειμένου να προωθηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, να εισαχθούν στο σύστημα και να ενημερωθούν για την ημερομηνία του εμβολιασμού τους μέσω του πληροφοριακού συστήματος  του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Κι ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού υλοποιείται το τελευταίο τρίμηνο με απελπιστικά αργό ρυθμό και με κατάρρευση του αρχικού σχεδιασμού, παρατηρήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αρκετά περιστατικά εμβολιασμού πολιτών με τη χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ που ανήκουν σε γιατρούς και μάλιστα σε διαφορετικά μέρη της χώρας! 

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας news2u.gr, ο Γιάννης Μπουρνούς επικοινώνησε με οδοντίατρο, που εισήλθε στο σύστημα του ΕΟΔΥ με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του στις 23 Μαρτίου 2021, προκειμένου να ρυθμίσει την ημερομηνία εμβολιασμού του και ενημερώθηκε από το σύστημα ότι είχε ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 28 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 18 Φεβρουαρίου! Ο εν λόγω οδοντίατρος, που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, ενημερώθηκε από ΚΕΠ, ότι με το προσωπικό του ΑΦΜ και ΑΜΚΑ είχε εμβολιαστεί μια γυναίκα στις Σέρρες(!).

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική που έχει καταγγελθεί και καταδεικνύει μεγάλα προβλήματα και αστοχίες του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τίθεται δε το σοβαρότατο ερώτημα, αν τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν αστοχία του συστήματος, αλλά υποδεικνύουν, ενδεχομένως, την ύπαρξη κυκλώματος που λυμαίνεται το χώρο των υπηρεσιών παροχής υγειονομικής φροντίδας, εν προκειμένω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί για τη διαλεύκανση των σχετικών καταγγελιών και πού οφείλεται η παράνομη χρήση των προσωπικών στοιχείων υγειονομικών, όπως είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, για τον εμβολιασμό τρίτων προσώπων.

Ζητά επίσης ενημέρωση για το πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί εκτός σειράς, κλέβοντας τη θέση συμπολιτών τους, που, για αντικειμενικούς λόγους, έπρεπε να προηγηθούν.

Ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά: “Μετά τους εκτός σειράς εμβολιασμούς στελεχων της ΝΔ σε όλη τη χώρα, τώρα έχουμε πιθανή παραβίαση των στοιχείων υγειονομικών και τον παράνομο, εκτός σειράς, εμβολιασμό πολιτών. Αν υπάρχει παραβίαση από κύκλωμα επιτηδείων, γεννιούνται σοβαρότατα ερωτήματα για τη διαχείριση του ευαίσθητου ζητήματος του εμβολιασμού. 

Η θωράκιση του προγράμματος εμβολιασμού είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, εθνική υπόθεση. Οι αρμόδιοι Υπουργοί υποχρεούνται να απαντήσουν λεπτομερώς και δημοσίως στις καταγγελίες των υγειονομικών-θυμάτων και να διαλευκάνουν άμεσα αυτή την πρωτοφανή υπόθεση”.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Αθήνα, 2 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς

Υγείας

Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Θέμα: «Εμβολιασμοί τρίτων προσώπων με τη χρήση προσωπικών στοιχείων Υγειονομικών».

Σύμφωνα με το σχέδιο προτεραιοποίησης εμβολιασμών πληθυσμιακών ομάδων του «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού κατά της COVID-19», το οποίο δημοσιοποιήθηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή του στις αρχές του τρέχοντος έτους, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας εντάχθηκε, ορθώς, στην 1η φάση του εμβολιασμού.

Κατόπιν, τηρώντας την προβλεπόμενη, κατά το σχέδιο, διαδικασία ένταξης στη προτεραιοποίηση, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας προέβη στις απαραίτητες προς τούτο ενέργειες.  Συγκεκριμένα, υπέβαλαν στους επιστημονικούς τους Συλλόγους και Ενώσεις τα στοιχεία τους προκειμένου να προωθηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, να εισαχθούν στο σύστημα και να ενημερωθούν για την ημερομηνία του εμβολιασμού τους μέσω του πληροφοριακού συστήματος  του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Κι ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού υλοποιείται επί τρίμηνο με αργό ρυθμό και κατά παρέκκλιση του αρχικού σχεδιασμού, ο οποίος αποδείχθηκε ελλιπής και προβληματικός σε πολλές περιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί και δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες αρκετά περιστατικά εμβολιασμού πολιτών με τη χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ που ανήκουν σε γιατρούς και μάλιστα σε διαφορετικά μέρη της χώρας. Επί παραδείγματι, οδοντίατρος που εισήλθε στο σύστημα του ΕΟΔΔΥ με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του στις 23 Μαρτίου 2021 προκειμένου να ρυθμίσει την ημερομηνία εμβολιασμού του, ενημερώθηκε από το σύστημα ότι είχε ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 28 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 18 Φεβρουαρίου με το μήνυμα «ο εμβολιασμός σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία». Κατόπιν, προσωπικών ενεργειών του εν λόγω οδοντιάτρου, που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, ενημερώθηκε από ΚΕΠ ότι με το προσωπικό του ΑΦΜ και ΑΜΚΑ είχε εμβολιαστεί μια γυναίκα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών(!). 

Η ως άνω περίπτωση δεν είναι η μοναδική που έχει καταγγελθεί και καταδεικνύει περαιτέρω προβλήματα και αστοχίες του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Βέβαια, προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία εάν τα ως άνω περιστατικά δεν αποτελούν αστοχία του συστήματος αλλά υποδεικνύουν, ενδεχομένως, την ύπαρξη κυκλώματος που λυμαίνεται το χώρο των υπηρεσιών παροχής υγειονομικής φροντίδας, εν προκειμένω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  1. Έχουν λάβει γνώση των ως άνω περιγραφομένων περιστατικών και, εάν ναι, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός ανάλογων υποθέσεων και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να διαλευκανθούν οι υποθέσεις αυτές;
  2. Που οφείλεται η παράνομη χρήση των προσωπικών και μοναδικών στοιχείων πολιτών, όπως είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, για τον εμβολιασμό τρίτων προσώπων;
  3. Πως προτίθενται να προφυλάξουν τους πολίτες, που χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τα στοιχεία τους από τρίτους, προκειμένου να μην απωλέσουν το δικαίωμα τους να εμβολιαστούν;
  4. Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί εκτός σειράς, λαμβάνοντας τη θέση συμπολιτών τους, που, για αντικειμενικούς λόγους, έπρεπε να προηγηθούν;

 

  Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία