ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση καταργεί σήμερα τις κρατικές αεροπορικές αρχές

 

Δήλωση του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. 

 

Συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που εισάγει σαρωτικές αλλαγές στον αερολιμενικό έλεγχο και στην κρατική εποπτεία στα πολιτικά αεροδρόμια των νησιών της Ελλάδας.

Με αυτό το νομοσχέδιο, που είχε αποτελέσει και αντικείμενο ερώτησής μας στις 15 Οκτωβρίου προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταργεί τις Κρατικές Αεροπορικές Αρχές στα περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ άλλων και στα ακριτικά αεροδρόμια των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λήμνου, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας) καθώς και στα έξι αδειοδοτημένα ελικοδρόμια (Αγίου Ευστρατίου, Ερεσού Λέσβου, Ψαρών, Οινουσσών, Φούρνων και Ραχών Ικαρίας).

Οι καταργούμενες αεροπορικές αρχές εξασφάλιζαν μόνιμη κρατική παρουσία στα αεροδρόμια και  ήταν υπεύθυνες για την τήρηση εφαρμογής της εθνικής και αεροπορικής νομοθεσίας για την ασφάλεια πτήσεων, αεροδρομίων και εργαζομένων, τα δικαιώματα επιβατών, αλλά και την εφαρμογή σχεδίων εκτάκτων καταστάσεων και σχεδίων που αφορούν την Εθνική Άμυνα και την οργάνωση των αεροδρομίων σε περίπτωση εθνικής κρίσης και πολεμικής σύρραξης.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που καταργείται ο δημόσιος έλεγχος στους αερολιμένες, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ – που λείπουν από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, την αγορά, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους – πάνε στις τσέπες των ιδιωτών και μάλιστα ιδιωτών που, διόλου τυχαία, ήταν κι οι μόνοι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου του κ. Καραμανλή. Και η Fraport και η Aegean λαμβάνουν κρατική βοήθεια και πάσης φύσεως διευκολύνσεις, ακόμα και για να κλείνουν γραφεία και να απολύουν προσωπικό, ενώ τώρα η κυβέρνηση τους απαλλάσσει και από τον έλεγχο.

Γιατί, αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση, είναι ότι δεν ξεχνάει τους «φίλους» της: Τους λίγους, μεγάλους κι εκλεκτούς. Και για χάρη τους, δεν διστάζει να παραμερίσει ακόμα και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και της χώρας.