ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Κύριε Μηταράκη, μαζέψτε τους νταήδες μετακλητούς σας

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα την προκλητική επίδειξη αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από μετακλητούς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 16 ακόμα Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται τη σχετική καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) για αλγεινή συμπεριφορά μετακλητών στελεχών του Υπουργείου, επιλογής του Υπουργού, κατά τη διάρκεια του στησίματος του νέου καταυλισμού στον Καρά Τεπέ της Λέσβου. 
Όπως καταγγέλλεται, ο συνεργάτης του Υπουργού, κ. Κωστάκος (διευθυντής του γραφείου του) και ο διοικητής της ΥΠΥΤ κ. Μαντάγαρης, επιδόθηκαν σε συμπεριφορές πανικού, αυθαιρεσίας και αυτοσχεδιασμού και επέδειξαν έλλειψη επαγγελματισμού και απειρία διοίκησης. 
Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες, «μοίραζαν σε κατάσταση παροξυσμού προφορικές διαταγές και προσβολές δεξιά κι αριστερά, αυτοσχεδιάζοντας υπό το κράτος πανικού, χωρίς γνώση του αριθμού και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς γνώση του πλαισίου διοίκησης, απαιτώντας από διοικητικούς υπαλλήλους να σκάψουν και να μεταφέρουν σκηνές, αλλιώς θα απολυθούν». 
 Απειλές, λεκτικές επιθέσεις σε υπαλλήλους, εκβιασμοί και σκαιή συμπεριφορά, μαζί με ωμή παραβίαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ήταν λοιπόν το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόστηκε στον Καρά Τεπέ. 
Να θυμίσουμε πως οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι αυτοί που εδώ και 5 χρόνια σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ προφανώς δεν ευθύνονται για προβλήματα κατανομής προσωπικού μεταξύ διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων ή για τις κραυγαλέες ελλείψεις ανθρώπων, μέσων, αλλά και για την απουσία διοικητικής εμπειρίας των πολιτικών στελεχών του Υπουργείου.
Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς ερωτά τον κ. Μηταράκη αν νομιμοποιείται ο Διευθυντής του γραφείου του, ως μετακλητός, να ασκεί διοικητικές αρμοδιότητες πέραν των υπαλλήλων του υπουργικού γραφείου και καλεί τον Υπουργό, εφόσον διερευνηθούν και επιβεβαιωθούν οι σχετικές καταγγελίες, να απομακρύνει άμεσα, από το γραφείο του και την ΥΠΥΤ αντίστοιχα, τους δύο μετακλητούς.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΕΜΑ: Προκλητική επίδειξη αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από μετακλητούς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ), μια από τις βασικότερες και πλέον επιβαρυμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διατυπώνονται καταγγελίες που προκαλούν αγανάκτηση για τη συμπεριφορά μετακλητών στελεχών του Υπουργείου, επιλογής του Υπουργού, κατά τη διάρκεια του στησίματος του νέου καταυλισμού στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Όπως καταγγέλλεται, ο συνεργάτης του Υπουργού, κ. Κωστάκος (διευθυντής του γραφείου του) και ο διοικητής της ΥΠΥΤ κ. Μαντάγαρης, επιδόθηκαν σε συμπεριφορές πανικού, αυθαιρεσίας και αυτοσχεδιασμού και επέδειξαν έλλειψη επαγγελματισμού και απειρία διοίκησης. Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες, «μοίραζαν σε κατάσταση παροξυσμού προφορικές διαταγές και προσβολές δεξιά κι αριστερά, αυτοσχεδιάζοντας υπό το κράτος πανικού, χωρίς γνώση του αριθμού και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς γνώση του πλαισίου διοίκησης, απαιτώντας από διοικητικούς υπαλλήλους να σκάψουν και να μεταφέρουν σκηνές, αλλιώς θα απολυθούν».
Απειλές, λεκτικές επιθέσεις σε υπαλλήλους, εκβιασμοί και σκαιή συμπεριφορά, μαζί με ωμή παραβίαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ήταν λοιπόν το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόστηκε στον Καρά Τεπέ. Να θυμίσουμε πως οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι αυτοί που εδώ και 5 χρόνια σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ προφανώς δεν ευθύνονται για προβλήματα κατανομής προσωπικού μεταξύ διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων ή για τις κραυγαλέες ελλείψεις ανθρώπων, μέσων, αλλά και για την απουσία διοικητικής εμπειρίας των πολιτικών στελεχών του Υπουργείου.
Είναι νομίζουμε κατανοητό ότι εξευτελιστικές συμπεριφορές προς υπαλλήλους κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης με 13.000 ανθρώπους να διαβιούν στους δρόμους ή σε παραπήγματα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Κρίνονται επαρκείς οι εν λόγω υπάλληλοι να διαχειριστούν τόσο σοβαρές κρίσεις και να διοικήσουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου;
2) Προτίθεται να ελέγξει τις καταγγελίες του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης; Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες αυτές, προτίθεται να απομακρύνει άμεσα, από το γραφείο του και την ΥΠΥΤ αντίστοιχα, τους δύο μετακλητούς;
3) Νομιμοποιείται ο Διευθυντής του γραφείου Υπουργού, ως μετακλητός, να ασκεί διοικητικές αρμοδιότητες πέραν των υπαλλήλων των γραφείου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γιώργος