ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Με ποιά ατζέντα θα πάτε στις διερευνητικές με την Τουρκία;

Εκτεταμένα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (12/1/20) για το νομοσχέδιο επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

 […] Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία πανηγυρίζει περί εθνικής ομοψυχίας. Και αυτό βασίζεται στο γεγονός, ότι, με εξαίρεση το «παρών» του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα υπόλοιπα κόμματα υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, το οποίο, πράγματι, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο.
Δύο σχόλια επ΄ αυτού. Πρώτον, εμείς χαιρετίζουμε τη στροφή 180 μοιρών της Νέας Δημοκρατίας και την καλωσορίζουμε στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η ΝΔ κατήγγειλε, όταν εμείς ξεκινήσαμε και κάναμε όλη την προεργασία για να έχουμε σήμερα στα χέρια μας αυτό το νομοσχέδιο.Δεύτερον, θα θέλαμε εθνική ομοψυχία   – που δεν τη βρήκαμε – και σε άλλες κρίσιμες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θα θέλαμε εθνική ομοψυχία αντί για μολότοφ στα σπίτια βουλευτών μας την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα θέλαμε εποικοδομητικές αντιπροτάσεις και όχι καταγγελία και συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες για την υπόθεση του μακεδονικού. Δεν την βρήκαμε.

Προχωρήσαμε μόνοι, αλλά δικαιωθήκαμε, γιατί  και εκεί στροφή 180 μοιρών κάνατε. Τη συμφωνία που θα ακυρώνατε ή που θα βάζατε βέτο ή που κάποιοι από εσάς  – για να πιάσω όλες τις αποχρώσεις της ΝΔ – τη θεωρούσαν προδοτική προεκλογικά, σήμερα τη χαιρετίζετε και την εφαρμόζετε, όπως οφείλετε και ορθώς πράττετε!

Την εθνική ομοψυχία δεν τη βρήκαμε, ούτε όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία και έφερε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Αθήνα, για να μπουν θαρρετά στο τραπέζι όλα τα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Εμείς, όμως, δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική σαν εσάς, αναλόγως με το αν είμαστε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Έχουμε βασικές αρχές γι΄αυτήν την σοβαρή υπόθεση, τις οποίες δεν παραβιάζουμε και τις οποίες θέτουμε σε εφαρμογή, όπως αποδείξαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση.

Εμείς, λοιπόν, υπερψηφίζουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία, παρότι γνωρίζουμε ότι τη φέρνετε τώρα ψάχνοντας απελπισμένα για μια επιτυχία, μετά τις παταγώδεις αποτυχίες σας στην υπόθεση της διαχείρισης της κρίσης με το Oruc Reis, αλλά και – επαναλαμβανόμενα – στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αποτύχατε οικτρά να πάρετε αυτό που ήταν εθνική θέση ή που τουλάχιστον εμείς νομίζαμε ότι ήταν εθνική θέση (τις κυρώσεις για την Τουρκία).

Τελειώνω με το εξής: Διαβάσαμε τα νέα για τις διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Πολύ ορθώς για εμάς η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτές. Εμείς δεν διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα και το αποδείξαμε σπάζοντας τη λογική της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική και εφαρμόζοντας ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στα ελληνοτουρκικά.

Φυσικά, λοιπόν, να πάει ο κ. Δένδιας στις διερευνητικές. Με ποια επίσημη ατζέντα; Προφανώς δεν ζητάμε να εκτεθεί δημόσια η κάθε λεπτομέρεια της τακτικής και της στρατηγικής με την οποία θα πάει η ελληνική κυβέρνηση σ΄αυτό το τραπέζι. Αλλά τους βασικούς και επίσημους άξονες συζήτησης θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να τους έχει γνωστοποιήσει μετά την πρόσκληση Τσαβούσογλου, για να τους μάθουμε, να εκφέρουμε άποψη και, ακριβώς επειδή ασκούμε υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζουμε αυτή η διάθεση εν κρυπτώ προσέλευσης στο τραπέζι των διερευνητικών να μην υποκρύπτει διαθέσεις που πάνε ενάντια όχι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε θέσεις που εκφράζουν διαχρονικά την εθνική στρατηγική.

Αυτό μένει να το δούμε και έχουμε λόγους να ανησυχούμε, μιας και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε “εθνικισμός” από κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησης, τον κύριο Χρυσοχοΐδη, η πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Ελπίζουμε ότι θα υπερβείτε αυτού του τύπου τις τοποθετήσεις και θα προσέλθετε στην Κωνσταντινούπολη με την αναγκαία αυτοπεποίθηση, αφού οι θέσεις μας είναι δίκαιες με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αλλά να προσέλθετε και με διαφάνεια, να προσέλθετε χωρίς αιφνιδιασμούς προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ή τουλάχιστον προς αυτές που διατίθενται να εκφέρουν υπεύθυνα άποψη και προτάσεις.