ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Ομιλία κατά τη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά του Υπουργού Οικονομικών

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζήτησε την αποπομπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει στη δική του ομιλία “εθνικισμό” την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μίλια στην Κρήτη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:
“…Τολμά να έρθει σήμερα εδώ μέσα ο κ. Χρυσοχοϊδης και να χαρακτηρίσει “εθνικισμό” την πρότασή μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
Κι εδώ διερωτώμεθα: ο Πρωθυπουργός καλύπτει τη δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή την αποδοκιμάζει; Είναι “εθνικισμός” το να εξασκήσει η χώρα μας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, όπως δήλωσε ο Υπουργός σας, ο κ. Χρυσοχοϊδης;
Εάν όχι, τότε οφείλει να τον αποπέμψει και αν δεν τον αποπέμψει γι αυτό – που χαρακτήρισε τα 12 μίλια “εθνικισμό” – τότε να τον αποπέμψει, γιατί, κοιτάχτε πώς τα φέρνει η ζωή: ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει βαρύ κάρμα αδυναμίας σύλληψης ναζιστών δολοφόνων. 
Διότι, όταν τελείωνα το πρώτο έτος των σπουδών μου και οι Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο πήγαν να δολοφονήσουν τον Δημήτρη Κουσουρή, ήταν και πάλι Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Χρυσοχοϊδης, όταν αδυνατούσε η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει τον Περίανδρο, που τελικά παραδόθηκε μόνος του. 
 Άρα λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές σήμερα, μετά τη σημερινή ομιλία του κ. Χρυσοχοϊδη: Να τον αποπέμψει γιατί είπε “εθνικισμό” τα 12 μίλια ή να τον αποπέμψει, γιατί ο κύριος Παππάς έγινε…λαγός”

Η πλήρης ομιλία του Γιάννη Μπουρνού κατά τη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά του Υπουργού Οικονομικών

24 Οκτωβρίου 2020

Συζητάμε σήμερα, 24 Οκτωβρίου, για την πρόταση δυσπιστίας σε ένα υπουργό μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχουμε 24 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις πριν τρεις μέρες είχαμε την επέτειο από την ανατροπή της κυβέρνησης ενός άλλου Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά με πρόσχημα το Μακεδονικό. Όσο και να θες να ξεφύγεις από το παρελθόν, αυτό σε καταδιώκει. Και τι ειρωνεία της ιστορίας δυο ακραία καιροσκόποι πολιτικοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχουν συναντηθεί μέσα από τις πιο κυνικές κομματικές ίντριγκες για να κερδοσκοπήσουν ξανά στο ίδιο εκείνο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που είτε οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια τζάκια φόρτωσαν στην πλάτη της χώρας πριν δυόμιση δεκαετίες. 

Καλλιεργήσατε το μίσος και το διχασμό για να συκοφαντήσετε τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της χώρας εδώ και δεκαετίες, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και μόλις γίνατε κυβέρνηση, ανακουφισμένοι που το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που εσείς προκαλέσατε, είναι πλέον λυμένο, με τον γνωστό χοντρόπετσο κυνισμό σας, ως γνήσιοι πολιτικοί απατεώνες, εγκαταλείψατε κάθε σκέψη για «αλλαγή» ή «διόρθωση» ή βέτο και δηλώσατε ότι θα σεβαστείτε και θα τηρήσετε τη συμφωνία. 

Χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε πλέον μια Βόρεια Μακεδονία που συνεργάζεται στρατιωτικά με τη χώρα μας, αντί να φιλοξενεί τουρκικά αεροσκάφη. Φανταστείτε στη σημερινή κρίση με την Τουρκία να στάθμευαν τουρκικά αεροσκάφη και τουρκικά drones μερικά λεπτά βορειότερα από τη Θεσσαλονίκη. Το σκεφτήκατε αυτό; Φυσικά και το σκεφτήκατε, αλλά ακόμα δεν το ομολογήσατε στους ψηφοφόρους σας. Αυτό φοβάστε ακόμη και γι’ αυτό στο μεγάλο ζήτημα των εφαρμοστικών συμφωνιών που πρέπει να φέρετε στη Βουλή, παλινωδείτε στην άλλη μακροχρόνια σταθερά της εξωτερικής πολιτικής σας, εκτός από την πατριδοκαπηλεία: Την αδράνεια, επειδή οι παλιοί συνέταιροι Σαμαράς και Μητσοτάκης, αδυνατούν να συνεννοηθούν. Πρέπει να πληρώσει ξανά η χώρα τις εσωκομματικές σας ίντριγκες και το ξεδιάντροπο παραμύθιασμα των ψηφοφόρων σας.   

Η μακάρια αδράνεια και η ασχετοσύνη ήταν ο οδηγός σας επί έναν ολόκληρο χρόνο στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Σας έπιασαν στον ύπνο στη Λιβύη – αλήθεια εκείνος ο άμοιρος διοικητής της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, σας ενημέρωσε ποτέ για το τι σχεδίαζε ο Ερντογάν με τον κ. Σάρατζ;

Σας έπιασαν στον ύπνο για τους σχεδιασμούς του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αμελήσατε να ενεργοποιήσετε διπλωματικές και πολιτικές συμμαχίες, όπως τη Διάσκεψη των Χωρών του Νότου, αδιαφορήσατε να κινητοποιήσετε φίλους και συμμάχους, να ενημερώσετε, να οργώσετε πρωτεύουσες, να απαιτήσετε να είστε παρόντες σε συζητήσεις και διασκέψεις για την περιοχή μας: όλα αυτά δηλαδή που ήξεραν να κάνουν ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς και ο Κατρούγκαλος. Αντί αυτών, επαναπαυθήκατε στην κ. Μέρκελ και φροντίζατε μόνο για το τάισμα των μήντια και των φίλων σας. 

Στήσατε σόου στον Έβρο και καλέσατε τους ομοϊδεάτες σας για να τους δείξετε πόσο καλοί είστε να κάνετε το μαντρόσκυλο της Ευρώπης, για να μην ταράξουν οι πρόσφυγες τους εκλογικούς συσχετισμούς στην Αυστρία και τη Γερμανία. Και εκεί που θα έπρεπε να αντιδράσετε άμεσα, δηλαδή στην τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί που θα έπρεπε να απαιτήσετε ενεργό συμπαράσταση και κυρώσεις, έστω μια ονομαστική αναφορά σε κυρώσεις, εκεί κάνατε ότι δεν καταλαβαίνετε. Περιμένατε και πάλι να σας λύσουν άλλοι το πρόβλημα. 

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά τολμά να έρθει σήμερα εδώ μέσα ο κ. Χρυσοχοϊδης και να χαρακτηρίσει “εθνικισμό” την πρότασή μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι εδώ διερωτώμεθα: ο Πρωθυπουργός καλύπτει τη δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή την αποδοκιμάζει; Είναι “εθνικισμός” το να εξασκήσει η χώρα μας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, όπως δήλωσε ο Υπουργός σας, ο κ. Χρυσοχοϊδης; Εάν όχι, τότε οφείλει να τον αποπέμψει και αν δεν τον αποπέμψει γι αυτό – που χαρακτήρισε τα 12 μίλια “εθνικισμό” – τότε να τον αποπέμψει, γιατί, κοιτάχτε πώς τα φέρνει η ζωή:  ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει βαρύ κάρμα αδυναμίας σύλληψης ναζιστών δολοφόνων. Διότι, όταν τελείωνα το πρώτο έτος των σπουδών μου, και οι Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο, πήγαν να δολοφονήσουν τον Δημήτρη Κουσουρή, ήταν και πάλι Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Χρυσοχοϊδης, όταν αδυνατούσε η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει τον Περίανδρο, που τελικά παραδόθηκε μόνος του.  Άρα λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές σήμερα, μετά τη σημερινή ομιλία του κ. Χρυσοχοϊδη: Να τον αποπέμψει γιατί είπε “εθνικισμό” τα 12 μίλια ή να τον αποπέμψει, γιατί ο κύριος Παππάς έγινε…λαγός.

Ο ίδιος φόβος για το πολιτικό κόστος σας παραλύει παντού. Βλέπατε τους πρόσφυγες να κατακλύζουν τα νησιά αμέσως μόλις εκλεγήκατε και τους κοιτάζατε απαθείς, επειδή σας ήταν αδύνατο να αναλάβετε το κόστος να κάνετε αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, εκεί που αντιδρούσαν οι γαλάζιοι δήμαρχοι, που είχαν αφιονίσει προεκλογικά τα ακροατήριά τους. Ανικανότητα, απάθεια, σχεδιασμοί στο πόδι, σπασμωδικές ενέργειες. Πρώτα τους βλέπατε να μαζεύονται και μετά σκεφτήκατε να φτιάξετε με ΜΑΤ και καταστολή νέα δομή στη Λέσβο, για να τους κλείσετε εκεί, μα άλλαξαν τα σχέδια, επειδή σας πήραν στο κυνήγι οι συμπολίτες μου. 

Στις φλόγες της Μόριας είδατε να καίγονται 12 μήνες αδράνειας και ακροδεξιάς ιδεοληψίας. Στις λάσπες του Καρά Τεπέ πνίγηκαν οι σχεδιασμοί στο πόδι. Το μόνο που σας καίει και στο προσφυγικό είναι οι αρπαχτές. Δώσατε 5,5 εκατομμύρια σε ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ για τον Καρά Τεπέ. 6,2 εκατομμύρια για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για να μη πιάσουμε το σκάνδαλο της σίτισης πλασματικών αριθμών προσφύγων που, όσο και να το θάψετε, θα το φέρνουμε και θα το ξαναφέρνουμε.

Όλα αυτά θα τα περνούσατε στα μουλωχτά, με σιγή νεκροταφείου από τα καλοταϊσμένα μήντια σας και ομερτά από τους τραπεζίτες, που σας έδωσαν έτοιμο αυτό το νομοθετικό έκτρωμα. Δεν σας πέρασε, όμως, η συγκάλυψη. Ξεγυμνώνουμε τα ψέματά σας και η κοινωνία ενημερώνεται από εδώ μέσα για τα αίσχη που θέλετε να περάσετε.

Θέλετε ο ελληνικός λαός να ζήσει σκηνές Ραχόι και ξεσπιτώματα με ΜΑΤ. 

Θα βρείτε απέναντί σας τείχος.