ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ/Μια απόπειρα υποκλοπής με οσμή “Γουότεργκεϊτ”

Η καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη για προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του εγείρει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μη πολιτικό κίνητρο πίσω από την υπόθεση αυτή που θυμίζει τόσο έντονα το σκάνδαλο “Γουότεργκεΐτ”.

Στις 17 Ιουνίου 1972 μια ομάδα πέντε ατόμων συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διάρρηξης στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο κτίριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον. Με τη σύλληψη των διαρρηκτών θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας συνωμοσίας που θα οδηγήσει στην Επιτροπή Επανεκλογής του Προέδρου Νίξον και εντέλει τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Τα συγκλονιστικά στοιχεία που θα αποκαλυφθούν, θα φέρουν στο φως έναν παράνομο μηχανισμό υποκλοπών και χειραγώγησης της αμερικανικής πολιτικής ζωής, τον οποίο είχε στήσει το επιτελείο του Νίξον.

Οι πληροφορίες που συνέλεγε ο παράνομος μηχανισμός (παράλληλος με αυτούς των μυστικών υπηρεσιών) έδιναν την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Δημοκρατικούς. Υπό το βάρος του πρωτοφανούς σκανδάλου και για να αποφύγει τη δίωξή του, ο Νίξον αναγκάζεται να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου 1974. Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Η μήνυση

Την Τρίτη το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση για απόπειρα υποκλοπής του κινητού του μέσω της εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού PredatorΤο γεγονός διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που έκανε η Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόπειρα εγκατάστασης ηλεκτρονικού κοριού στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θέτει αντικειμενικά μείζον πολιτικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί:

  1. Η προσπάθεια υποκλοπής σε βάρος του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος παραπέμπει αυτόματα σε σκοτεινές πολιτικές στοχεύσεις.

  2. Το λογισμικό Predator κοστίζει εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να το προμηθευτούν μόνο κυβερνήσεις και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

  3. Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να έχει σημαίνουσα θέση στο πολιτικό σύστημα, εντούτοις, δεν έχει λόγο για την ανάθεση κρατικών προμηθειών και δεν διεκδικεί την πρωθυπουργία. Χωρίς να αποκλείεται τίποτα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μη πολιτικό κίνητρο πίσω από την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του.

  4. Η απόπειρα εμφύτευσης του Predator έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021, λίγο πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ.

  5. Το κινητό του κ Ανδρουλάκη ήταν το μόνο μεταξύ των 200 κινητών ευρωβουλευτών που ελέγχθηκαν, στο οποίο διαπιστώθηκε απόπειρα υποκλοπής.

  6. Στις 13 Απριλίου ρεπορτάζ των Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσου Τέλογλου στο Inside Story αποκαλύπτει ότι είχε τοποθετηθεί το λογισμικό Predator στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

  7. Στις 15 Απριλίου οι Νικόλας Λεοντόπουλος και Θεόδωρος Χρονδρογιάννης γράφουν στους Reporters United ότι την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού του Κουκάκη, επικαλούμενη “εθνικούς λόγους” – για ποιους “εθνικούς λόγους” θα μπορούσε να παρακολουθείται ο Κουκάκης;

  8. Από το βήμα της Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε ότι όταν ο κ. Κουκάκης απηύθυνε ερώτημα στην ΑΑΔΕ για να μάθει αν κάποια κρατική υπηρεσία παρακολουθεί το κινητό του, η κυβέρνηση έφερε άρον άρον αναδρομική τροπολογία (δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2021) η οποία υποχρεώνει την ΑΑΔΕ να μην δίνει καμία σχετική πληροφορία όταν η παρακολούθηση γίνεται για “εθνικούς λόγους.

  9. Στις 28 Απριλίου 2022 το ΚΚΕ κατήγγειλε κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα 9 σημεία, στα οποία αναφερθήκαμε, δεν συνιστούν προφανώς κάποιου είδους απόδειξη. Είναι αρκετά όμως για να καταστήσουν πιθανό και άξιο ενδελεχούς διερεύνησης το σενάριο της υποκλοπής με πολιτικό πρόσημο. Το να επιχειρούν κάποιοι να παρακολουθήσουν τον αρχηγό πολιτικού κόμματος εγείρει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας. Και φέρει, όπως και να το κάνουμε, μια οσμή “Γουότεργκεΐτ”.