ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Γιατί η μυστική διπλωματία Μητσοτάκη δεν είναι… μυστική;

Στον ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου της ΝΔ, ο Γερμανός καγκελάριος μας πληροφόρησε χθες ότι η Ελλάδα θα στείλει και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μας ενημέρωνε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που «ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών». Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρατήσει μυστική, τη μυστική του διπλωματία; Πρόκειται για ανικανότητα ή και για κάτι άλλο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε απέξω τα νέα. Τον Ιούλιο του 2020 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε βούκινο ότι είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τριμερής συνάντηση, με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο  Ιμπραχίμ Κολίν, εξ απορρήτων του Ερντογάν είχε συναντηθεί στο Βερολίνο με την κυρία Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλο του Κ. Μητσοτάκη και είχε συμφωνηθεί απευθείας διμερής διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, «για όλα τα εκκρεμή θέματα».

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,  δήλωνε ότι Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες». Μόνο τότε αναγκαζόταν να παραδεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά με άρθρο του σε ξένες εφημερίδες, ότι υπήρχε «έγγραφη συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών για τις διαπραγματεύσεις.

Όλες οι χώρες καταφεύγουν σε μυστική διπλωματία, αλλά φροντίζουν τα μυστικά να μην γίνονται σωστά. Αν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να μαθευτεί ότι στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, επειδή η ελληνική κοινή γνώμη είναι αντίθετη, έπρεπε να ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να μην το αναφέρει. Πρόκειται για «συμφωνίες κυρίων» που συνήθως τηρούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίνει σημασία, γιατί θεωρεί ότι κράτος είναι ιδιοκτησία του. Αποφασίζει μόνος του για τις αγορές όπλων, από βαπόρια μέχρι αεροπλάνα, παραβιάζοντας όλες τις θεσμικές διαδικασίες και τους κανόνες που ακολουθούσαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Είναι σαν να βάζει τα λεφτά από την τσέπη του: θεωρεί ότι τα οικονομικά του κράτους είναι δικά του.

Έτσι και τώρα, αποφάσισε να στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και η Γερμανία να του στείλει άλλα. Για το αν αυτά που θα έρθουν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα παλιά-πόσα, πότε και πώς, τα όπλα χρειάζονται εκπαίδευση- δεν έχει γνωμοδοτήσει καμία αρμόδια στρατιωτική επιτροπή, ούτε φυσικά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όχι την αντιπολίτευση δεν ενημερώνει, όπως θα όφειλε, αλλά ούτε καν τους δικούς του συνεργάτες, που σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν αιφνιδιαστεί. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας  ένας πρωθυπουργός κάνει κινήσεις, τις οποίες οι άμοιροι υπουργοί Αμύνης ή  Εξωτερικών ούτε καν υποψιάζονται.

Ο κ. Μητσοτάκης μεγάλωσε σαν πρίγκιπας και τώρα πιστεύει ότι έχει καταλάβει το θρόνο. Διακατέχεται από αλαζονεία και πιστεύει ότι με τη βοήθεια των υποτακτικών του ΜΜΕ δεν χρειάζεται να δίνει λογαριασμό. Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει αυτό που σπάνια αντιλαμβάνονται και οι πραγματικοί βασιλιάδες: ότι συχνά οι βασιλείες πέφτουν με θόρυβο.