Ο απεσταλμένος του Tvxs.gr Σπύρος Χουντής, περιγράφει τα όσα αντίκρισε ταξιδεύοντας από το Κίεβο στις περιοχές Ivankiv, Termakhivka, Krasyatychi και Vovchkiv.
Όπως αναφέρει, συνάντησε πολλά μικρά χωριά, τα οποία παραμένουν χωρίς ρεύμα, επικοινωνία, φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής.
Επίσης, οι κάτοικοι δέχθηκαν με χαρά, όπως περιγράφει, μια ομάδα εθελοντών που έφτασε στην περιοχή. Από τις ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστραφεί αποθήκες εργαλείων και έχουν πεθάνει πολλά ζώα, την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης.
Ακολουθεί η περιγραφή του:
Η διαδρομή από το Κίεβο στις περιοχές Ivankiv – Termakhivka – Krasyatychi – Vovchkiv έχει πολλά μικρά χωριά στα περίχωρα, όπου οι κάτοικοί τους παραμένουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία, δίχως φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής. Αρκετά σπίτια έχουν καταστραφεί ενώ οι Ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τις περιοχές αυτές, είχαν αποκόψει τελείως τους κατοίκους από την πρόσβαση σε οτιδήποτε από τα απαραίτητα.
Μετά την σκληρή αντίσταση, τις καταστροφές που υπέστησαν και την άτακτη αποχώρηση των εναπομείναντων Ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές αυτές, η ομάδα εθελοντών με έδρα το KHOTIV, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια αποστολή στα τυφλά, καθώς οι επικοινωνίες στις περιοχές αυτές είναι αδύνατες, με σκοπό να μεταφέρουν όσα περισσότερα απαραίτητα για την επιβίωση των κατοίκων μπορούν, στα χωριά που είχαν αποκοπεί τελείως εδώ και 5 περίπου εβδομάδες.
Η υποδοχή του κόσμου ήταν θερμή και τα συναισθήματα ανάμεικτα, για την βοήθεια από την μία, και από την άλλη κυριαρχούσαν ο θυμός και η οργή για τα πολύ δύσκολα που υπέστησαν όσοι άνθρωποι συνάντησαν τις Ρωσικές δυνάμεις στα χωριά τους, για όσον καιρό τα είχαν υπό την κατοχή τους. Το μεγάλο παράπονο των κατοίκων, ήταν πως αρκετές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από GRAD αλλά και οι επιδρομές από Ρωσικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών ανθρώπων και ζώων, καταστροφές σε σπίτια και αποθήκες εργαλείων, απαραίτητων για την επιβίωση των κατοίκων των περιοχών αυτών, καθώς η κύρια ασχολία για τους περισσότερους είναι η καλλιέργεια της γης.