ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Γκάφα της Αρχής Διαφάνειας αποκαλύπτει το σκάνδαλο της έκθεσης για τα pushbacks

Μια γκάφα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αποκαλύπτει πως η έκθεσή της για τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στηρίχθηκε κατά 45% σε μαρτυρίες αστυνομικών, λιμενικών και κληρικών και όχι προσφύγων ενώ απουσίαζε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Politico, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απέσυρε από το διαδίκτυο, την έκθεση για τις επαναπροωθήσεις, η οποία παρά τη σωρεία αποκαλύψεων και μαρτυριών δεν διαπίστωσε κανένα στοιχείο για τα λεγόμενα pushbacks στο Αιγαίο. Όπως γράφει το εκτενές ρεπορτάζ  o λόγος της απόσυρσης είναι «η ντροπιαστική παραβίαση προσωπικών δεδομένων» ωστόσο η παραβίαση αυτή έφερε στο φως τον λόγο για τον οποίο η έρευνα δεν εντοπίζει βίαιες επαναπροωθήσεις, που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο σύμφωνα με ντοκουμέντα από Διεθνή ΜΜΕ αλλά και ΜΚΟ, με αποτέλεσμα η ΕΕ να απειλεί την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Παρασκευή, η ΕΑΔ απέσυρε την αναφορά που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο την Τρίτη, γιατί δεν απέκρυψε τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα της δίνοντας σχετικές συνεντεύξεις.

«Οι επικριτές της έκθεσης  υποστήριξαν ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις με αξιωματικούς της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φ. Συμεωνίδη, ο οποίος αποκάλυψε πρώτος τα στοιχεία που εκθέτουν το πόρισμα και μπόρεσε να λάβει τον πλήρη κατάλογο των ερωτηθέντων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, περίπου το 45% από αυτούς ήταν αξιωματούχοι της αστυνομίας ή της ακτοφυλακής.

Οι αρχές φαίνεται να έχουν μιλήσει επίσης με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλά από τους 65 ερωτηθέντες, μόνο ένας ήταν εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ και μόνο τέσσερις ήταν μετανάστες! Δεν ερωτήθηκε δε κανένας αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες» γράφει η Ν. Σταμούλη στο Politico.

Το ρεπορτάζ σημειώνει επίσης, πως στην έκθεση φαινόταν έως και το τηλέφωνο του διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Lighthouse Reports» Klaas van Dijken. Ο ίδιος δήλωσε στο Politiko «Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης, όπως χαιρετίσαμε την έρευνα. Αλλά η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και η αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης, μας κάνει να ανησυχούμε για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας».

Τα όσα αποκαλύφθηκαν, ενίσχυσαν τις φωνές που μετά την έκθεση κατήγγειλαν πως κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Μετά την κατακραυγή από τον διεθνή τύπο, σήμερα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αντικατέστησε το εν λόγω αρχείο με ένα pdf ώστε να μην είναι προσβάσιμα τα ονόματα και οι ιδιότητες των ερωτηθέντων.