ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Γ. Γαβριήλ: Ο Δικός μου Χριστός δεν δωροδοκείται από εγκληματίες. Ζει με τους κατατρεγμένους

 

Η τέχνη του ενόχλησε, λογοκρίθηκε, διώχθηκε και από το επίσημο κράτος της Κύπρου και από την εκκλησία. «Σχολίασα μέσω των έργων μου το γεγονός ότι η δεξιά κυβέρνηση μαζί με ακροδεξιούς, έχουν κάνει ήρωα τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή ο οποίος μαζί με την Ελληνική Χούντα ευθύνονται για το πραξικόπημα. Ενόχλησαν και τα έργα μου με τον Χριστό να απεικονίζεται ως ένας από τους κατατρεγμένους του κόσμου μας, δίπλα σε πρόσφυγες» λέει στο tvxs.gr o εικαστικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Γαβριήλ.

Τα έργα του προκάλεσαν την οργή κυβερνητικών, ακροδεξιών και κληρικών που αντέδρασαν με tweets, ανακοινώσεις. Η εκκλησία ζητάει την δίωξη του από το σχολείο ενώ το υπουργείο Παιδείας διέταξε πειθαρχική έρευνα.

Μπορεί ο Γιώργος Γαβριήλ να μου λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι  θεωρεί σουρεαλιστικά τα όσα ζει, ωστόσο τα γεγονότα προκάλεσαν ανατριχίλα στον δημοκρατικό κόσμο του νησιού, ο οποίος κινητοποιήθηκε και διαδηλώνει έξω από το υπουργείο Παιδείας με πρωτοβουλία τοπικών οργανώσεων και της Πρωτοβουλίας για την προάσπιση του Δημοσίου σχολείου. Ταυτόχρονα άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η φίμωση και η λογοκρισία.

«Έβαλα στον καμβά μου τον Χριστό, να είναι ένας από τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και φτωχούς ανθρώπους κι αυτό ενόχλησε τον αρχιεπίσκοπο τον οποίο βαραίνουν σκάνδαλα. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ότι μεσολάβησε για να πάρει διαβατήριο ένας δισεκατομμυριούχος, εισπράττοντας μίζα 310 χιλιάδων. Το παραδέχτηκε αργότερα λέγοντας ότι ήταν μια δωρεά για την εκκλησία»

Έχετε πραγματοποιήσει ξανά εκθέσεις. Τι ενόχλησε αυτή τη φορά;

Πάντα στα έργα μου υπήρχε κοινωνικό περιεχόμενο. Με ενδιαφέρει να αποτυπώνω όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το 2013, είχα μια σειρά από έργα για την οικονομική κρίση για παράδειγμα. Είχα μια έκθεση τον περασμένο Μάρτη, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μετά ξεκίνησα μια νέα σειρά έργων κατά την περίοδο της καραντίνας, εφόσον ήμουν έγκλειστος και είχα χρόνο να αφοσιωθώ. Έκλεισα λοιπόν μια γκαλερί να τα εκθέσω στις αρχές Οκτώβρη. Όλη η δουλειά είναι σε χαρτί. Ακουαρέλες μελάνια…. Ιδέες που επεξεργαζόμουν χρόνια και αγγίζουν διάφορους τομείς της ζωής της Κύπρου όπως σας είπα. Όταν δημοσίευσα κάποια από αυτά τα έργα στα social media, άρχισε η επίθεση. Δεν το περίμενα αυτό.

Από ποιους;

Από τους οπαδούς δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων. Μετά συνέχισαν τα κόμματα, η εκκλησία που ζήτησε τη δίωξή μου και το υπουργείο που τη διέταξε.

Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο τέτοιας λογοκρισίας τα τελευταία χρόνια;

Όχι, δεν υπάρχει. Εγώ αισθάνομαι ελεύθερος να εκφράζω ότι με απασχολεί και με προβληματίζει μέσα από τη ζωγραφική. Η τέχνη είναι ελεύθερη. Σήμερα όμως είναι δύσκολα τα πράγματα. γίναμε όλοι ανθρωποφάγοι. Δες πως αντιδράει ο κόσμος απέναντι στους κατατρεγμένους, πρόσφυγες και μη.