ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Η συγκλονιστική κατάθεση του Δημήτρη Χριστόπουλου

 

Μεγάλης και πολυεπίπεδης σημασίας, η κατάθεση από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Χριστόπουλο στην δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

 

«Είμαι εδώ, διότι αξιολογώ ότι αυτή είναι μια υπόθεση μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά, αλλά συνολικά για την ευταξία της κοινωνίας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι πρέπει όταν ένα έγκλημα συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, νομίζω ότι η οργανωμένη κοινωνία παίρνει από τη Δικαιοσύνη ένα μήνυμα.  Δεν μπορεί αυτό το μήνυμα να είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να είναι ένα μήνυμα που εξασφαλίζει σε εμένα, στα παιδιά μου, σε όλους μας, τη δυνατότητα να μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς σε αυτό τον κόσμο. Ήσυχοι και ασφαλείς μπορούμε να είμαστε μόνο όταν πράξεις βάρβαρες, πρακτικές οι οποίες απαξιώνουν τη ζωή, όχι μόνο εκ μέρους ιδιωτών αλλά και εκ μέρους του ίδιου του κράτους, αποδοκιμάζονται και τιμωρούνται», είπε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ο κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Η κατάθεση του Δημήτρη Χριστόπουλου όπως τη μετέδωσε το παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch:

Πρόεδρος: Ορκίζεστε. Είστε καθηγητής; Τι είστε;

Χριστόπουλος: Είμαι κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέλω να πω ότι είμαι εδώ διότι αξιολογώ ότι είναι μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά, αλλά όταν ένα έγκλημα συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, νομίζω, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα και αυτό δεν μπορεί να είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις, πρέπει να απαξιώνονται τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα δικαστήρια. Όταν πράξεις βάρβαρες, όταν πράξεις όχι μόνο ιδιωτών αλλά και του κράτους, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού, στο οποίο ο δράστης στρέφεται εναντίον γιατί θεωρεί ότι το θύμα, όχι επειδή έχει προηγούμενα αλλά γιατί, για κάποιο λόγο, οι ιδιότητες που έχει συμπυκνώνουν για τον δράστη αυτό που αποστρέφεται. Αν αφήσουμε σαν κοινωνία οι άνθρωποι να στρέφονται εναντίον των άλλων χωρίς να τους έχουν κάνει τίποτα, μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι, τότε θα αφήσουμε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν που βρήκαμε. Τέσσερα χρόνια δεν βρήκαν την ευκαιρία οι Αρχές να πούνε κάτι. Αυτά όλα κατά τη δική εκτίμηση, και όχι μόνο, είναι πράγματα, που πρέπει να τιμωρούνται. Εγώ ο ίδιος αν ήμουν στη θέση αυτή, στη Γλάδστωνος, προφανώς δε θα ήμουν στη θέση αυτού του παιδιού αλλά αυτό το παιδί προφανώς γιατί συμπυκνώνει το περιθώριο, ότι είναι κλεφτρόνι, ότι είναι πρεζάκι.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι γνώριζαν ποιος είναι ο Ζακ Κωστόπουλος;

Χριστόπουλος: Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα συμπυκνώνει όλα αυτά. Ότι θεώρησαν ότι είναι πρεζόνι, κλεφτρόνι και το θέμα είναι ότι δεν ήξεραν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος.

Αναγν: Είστε δικηγόρος;

Χριστόπουλος: Καθηγητής πολιτειολογίας. Δικηγόρος σε αναστολή.

Αναγν: Έχετε γνώση του φακέλου της δικογραφίας; Ποιο τμήμα της δικογραφίας έχετε αναγνώσει;

Χριστόπουλος: Τα βίντεο.

Αναγν: Είπατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι αυτό έπαιξε ρόλο;

Χριστόπουλος: Είπα ότι πιστεύω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά και βαρβαρότητα έγινε γιατί συμπύκνωνε όλη αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι ο στιγματισμός που υπέστη το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξαιτίας των ιδιοτήτων.

Αναγν: Από ποιο στοιχείο προκύπτει ότι ήξεραν οι κατηγορούμενοι ότι είναι ομοφυλόφιλος;

Χριστόπουλος: Εγώ είπα “άνθρωπος του δρόμου, του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζόνι” ιδιότητες που δεν είχε αλλά θεωρείτο από του δράστες ότι είχε. Δε θεωρώ ότι πήγαν και τσακώθηκαν ούτε για ερωτικά ούτε για ποδοσφαιρικά.

Αναγν: Το ότι είχε μαχαίρι το γνωρίζετε; Αν είχε κάνει κάποια παράνομη πράξη το γνωρίζετε; Αν διέπραξε κάποιο αδίκημα; Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Χριστόπουλος: Γνωρίζω ότι βρέθηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο ακριβώς γιατί κάτι είχε συμβεί πριν. Δεν είναι γνωστό τι ήταν αυτό, αλλιώς θα το ήξερα.

Φίλος: Ήσασταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με κάποιον πολιτικό

φορέα;

Χριστόπουλος: Ναι, το 2014.

Παπαπαντ: Τι σχέση έχει αυτή η ερώτηση;

Χριστόπουλος: Δεν θέλω να εκληφθεί, γιατί αυτό είναι το πόιντ της ερώτησης, ότι έχω κάποια πολιτική ιδεοληψία. 

Ατάλας: Κα πρόεδρε, μια ερώτηση. Πρόκειται για καίριο μάρτυρα; Για τα πραγματικά περιστατικά έχετε να καταθέσετε κάτι; Για να καταλάβω, ήρθατε στο δικαστήριο, για να αναπτύξετε μια έκθεση ιδεών;

Χριστόπουλος: Ήρθα να σας πω τη δική μου αξιολόγηση, φυσικά.

Βαρελά: Ένας δράστης αυτοφώρου κακουργήματος, είτε είναι ληστεία, είτε είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας πρέπει να συλληφθεί;

Χριστόπουλος: Αυτή η ερώτηση φαντάζομαι ότι είναι…

Πρόεδρος: Με ένα ναι η όχι, ως δικηγόρος, ως νομικός.

Χριστόπουλος: Εννοείται ότι ένας δράστης αξιόποινης πράξης πρέπει να συλληφθεί.

Γιαννελάκης: Τον γνωρίζατε προσωπικά τον Κωστόπουλο;

Χριστ: Όχι.

Γιανν: Γνωρίζατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος;

Χριστόπουλος: Όχι.