Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες το Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητης βάρκας με 32 πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυος με αιμορραγία. Η διάσωση έγινε τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η βάρκα είχε φτάσει πολύ κοντά στις ακτές της Λέσβου, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των προσφύγων που χρησιμοποιούσαν τόσες ώρες τα χέρια τους αντί για κουπί.
Η μηχανή και τα καύσιμα είχαν αφαιρεθεί από νωρίς, μια πρακτική που συνηθίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Μεταξύ των 32 προσφύγων από το Αφγανιστάν, βρίσκονταν 11 παιδιά και 11 γυναίκες, η μία έγκυος, η οποία μάλιστα είχε έντονους πόνους και, σύμφωνα με μία πληροφορία, αιμορραγούσε.
Το Λιμενικό ενημερώθηκε γύρω στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου για περιστατικό κινδύνου βόρεια της Λέσβου από την οργάνωση Watch the Med, που επιτηρεί τη Μεσόγειο για περιστατικά κινδύνου σε πραγματικό χρόνο. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, η οργάνωση απηύθυνε συνεχείς, επείγουσες και δραματικές εκκλήσεις για τη διάσωση των προσφύγων.
Ωστόσο τόσο το Ελληνικό όσο και το Τουρκικό Λιμενικό αρνούνταν να κάνουν επιχείρηση διάσωσης, με το επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονταν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού, ανάμεσα στα οποία το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ΛΣ080, παρέμειναν σε απόσταση και παρακολουθούσαν τη βάρκα των προσφύγων, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι έκαναν γύρω της κύκλους για να δημιουργήσουν κύματα και να την εμποδίσουν να προχωρήσει.
Ωστόσο, οι γεωγραφικές συντεταγμένες της βάρκας δείχνουν ότι βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα: 39.3921558, 26.0806859 το απόγευμα, 39.392985, 26.107481 στη συνέχεια, και γύρω στις 7:30 οι συντεταγμένες ήταν 39.3921388, 26.1659144, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία αυτόπτη που είδε και φωτογράφισε το σκάφος ανοιχτά του Μολύβου, συνοδευόμενο από σκάφος του Λιμενικού που έκανε κύκλους γύρω του.
«Κανείς δεν νοιάζεται για τη ζωή μας…»
Η οργάνωση μετέφερε την κραυγή αγωνίας των προσφύγων μέσα από τη βάρκα: «Κανείς δεν νοιάζεται για τη ζωή μας, αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε. Είμαστε τα θύματα των πολιτικών παιχνιδιών επίδειξης δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Όσο περνούσε η ώρα, οι εκκλήσεις γίνονταν πιο αγωνιώδεις: «Είμαστε τρομαγμένοι όσο δεν πάει. Εδώ και μιάμιση ώρα μας χτυπούν τα κύματα και η βάρκα είναι γεμάτη νερό. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει όταν πέσει το σκοτάδι»
«Ζητάμε από την διεθνή κοινότητα να επέμβει τώρα. Η διάσωση στη θάλασσα αποτελεί καθήκον. Η άρνηση διάσωσης αποτελεί έγκλημα. Οι πρόσφυγες πρέπει να σωθούν τώρα», ήταν το επείγον μήνυμα της Watch the Med.
Είναι η δεύτερη φορά που καταγράφει η οργάνωση άρνηση του Λιμενικού να προχωρήσει σε διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κατάσταση στο Αιγαίο θυμίζει όλο και περισσότερο την ακραία, εγκληματική πολιτική της Ιταλίας στην κεντρική Μεσόγειο την περίοδο Σαλβίνι.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών είχε κλείσει τα λιμάνια της Ιταλίας για πρόσφυγες-ναυαγούς, με αποτέλεσμα να περιφέρονται αυτοί για εβδομάδες στοιβαγμένοι στα διασωστικά πλοία που τους είχαν σώσει από πνιγμό, ακατάλληλα να μένουν άνθρωποι περισσότερες από μερικές ώρες, χωρίς εφόδια σε τροφή, νερό και φάρμακα. Οι τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς ανάγκασαν τελικά την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας να αναθεωρήσει και να επαναφέρει τη νομιμότητα. Αλλά η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.