ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Περιβάλλον

Δεν καίγεται απλά το δάσος, καίγεται ο άνθρωπος

 Δεν είναι απλά ένα δάσος που πρέπει να σωθεί, είναι μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Είναι μια πανανθρώπινη καταστροφή. Είναι ο άνθρωπος που πρέπει να σωθεί. Είναι η ελευθερία του που πρέπει να σωθεί. Είναι οι αυτόχθονες του Αμαζονίου που πρέπει να σωθούν. Είναι οι φυλές που καίγονται από τον φασισμό. Είναι  τα σπίτια τους, ο τρόπος ζωής τους.

Δεν καίγεται απλά το δάσος. Καίγεται το βιός, καίγεται ο άνθρωπος κι η επιλογή του να ζει μέσα στα ζώα, τα φυτά, τη φύση. Καίγεται το οξυγόνο του. Το οξυγόνο μου. Καίγεται η ύπαρξη σου, η ύπαρξη του.

Είναι οι πνεύμονες τους κι οι πνεύμονες μας που πρέπει να σωθούν. Οι πνεύμονες που πρέπει να γλιτώσουν του φασισμού.

Έπρεπε να περάσουν μέρες που το δάσος αιμορραγούσε, που έσβηνε, χανόταν, πέθαινε για να κινητοποιηθεί ο ακροδεξιός Μπολσονάρου και να στείλει ή δεχθεί βοήθεια. Έπρεπε να μιλήσει ο κόσμος παντού για να ακουστούν οι λυγμοί των δέντρων, τα ουρλιαχτά των κλαριών που χάθηκαν στις 78.383 πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο στην Αμαζονία.

Δεν ξέρω αν ανησύχησε κάτι τον ακροδεξιό πρόεδρο, αν ένιωσε να απειλείται από τη φωνή του αρχηγού της φυλής των αυτοχθόνων του Αμαζονίου που είπε «Θα δώσω την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για το δάσος» ή από όλους εμάς, εκείνο που ξέρω είναι πως τώρα πρέπει να κουβαλήσουμε στους ώμους τα δάση και τους κατοίκους τους πιο ακούραστα από ποτέ. Τους αυτόχθονες. Τους Ινδιάνους. Με περηφάνια και λόγο. Πρέπει να καταλάβουμε πως τίποτα άλλο δεν είμαστε όλοι παρά μόνο εν δυνάμει κλαδιά που τα καίει, σαν βιβλία, στο πέρασμά του ο φασισμός. Πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον φασίστα Μπολσονάρου.

Το μήνυμα του ποιητή της Παλαιστίνης, του Νταρουίς:

Μπολσονάρου, «Φυλάξου. Από την πείνα μου

φυλάξου κι απ’ την οργή μου.»

Δεν είναι απλά το δάσος που πρέπει να σωθεί, είναι ο τελευταίος των (Μοϊκανών) Αυτοχθόνων που πρέπει να σωθεί.