ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Δημήτρης Κανελλόπουλος / Έχετε δίλημμα για ΣΥΡΙΖΑ ή ΜέΡΑ25; Ο Γιάνης έδωσε την απάντηση..

 

Διαβάζοντας την τελευταία συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Tvxs (στη Φωτεινή Λαμπρίδη) βγαίνεις κατά κάποιο τρόπο από ένα μεγάλο δίλημμα.

Λέει λοιπόν ο Βαρουφάκης, κατά λέξη: «Το ΜέΡΑ25, δε πρόκειται να συμμετέχει σε καμία προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης μετεκλογικά» και «δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα μετεκλογικά παζάρια τους, ούτε να δώσει καμία ψήφο ανοχής».

Εξηγεί βέβαια και πολύ σωστά θα έλεγα πως δεν είναι ενάντια στην προοδευτική διακυβέρνηση, απλώς δεν εισακούστηκε: «Εδώ και δυο χρόνια το ΜέΡΑ25 έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα αυτο-αποκαλούμενα προοδευτικά κόμματα, για να βρεθούμε γύρω από το τραπέζι και να παραθέσουμε τις θέσεις μας. Πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν περιθώρια για μια προγραμματική σύγκλιση, βάσει της οποίας να γινόταν και η προοδευτική διακυβέρνηση. Δυστυχώς, παρά τις προθέσεις μας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση».

Δίκιο έχει αλλά οκ, τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Σε 20 μέρες έχουμε εκλογές και ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει κατηγορηματικά «ούτε συμμετοχή σε κυβέρνηση, ούτε ψήφος ανοχής». Επομένως ζητάει να ψηφίσει ο κόσμος ένα κόμμα, αριστερό, που θα πάρει 3 ή 4 ή 5% και το οποίο θα παραμένει άπραγο στη γωνία, να κοιτάζει. Χαμένη ψήφος δηλαδή, ψήφος χάρισμα στον Γιάνη για να κάνει το κομμάτι του από μία θεσούλα στη Βουλή.

Όπως και με το άλλο αριστερό κόμμα το ΚΚΕ, που θεωρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών! Χειρότερη δηλαδή και από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια.

Να υπάρχει δηλαδή ένα 10% από τα αριστερά (και τα δύο κόμματα μαζί) που θα κάθεται και θα παρατηρεί τη Δεξιά να κατατρώγει τη χώρα. Αντί να απαιτήσει να μπει, με τους όρους του βέβαια, σε μία προοδευτική διακυβέρνηση και να αποτελεί τα αριστερό ανάχωμα, προτιμάει να απέχει.

Καταλαβαίνω ότι προεκλογικά λέγονται και υπερβολές, αλλά εντάξει, κάπου μπαίνουν και κάποια όρια.

Υπήρχαν πολλοί που έχουν δίλημμα αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΜέΡΑ25. Νομίζω πως αυτό πλέον λύνεται. Γιατί να ψηφίσουν τον Βαρουφάκη; Για να πάρει ο Γιάνης δύο-τρεις έδρες παραπάνω στη Βουλή; Και από δίπλα να χορεύει η Νέα Δημοκρατία και η Μητσοτάκης ΑΕ; Άσε άσε, δεν χρειάζεται…