ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Δημόσιος Κίνδυνος

Δεν πρόκειται να καταλογίσω τίποτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατανοώ απόλυτα το προσωπικό του δράμα. Με τη χώρα εκτός Μνημονίων, με ρυθμισμένο το χρέος, με 37 δις στα δημόσια ταμεία, ήρθε να κάνει αυτό που έκανε πάντα η οικογένειά του: Μπίζνες.

Έβαλε τους μπίζνεσμαν της χώρας στο ίδιο τραπέζι, μοίρασε τιμάρια, τους ανέθεσε να πουλήσουν fake news, καμένους νεκρούς και ζωντανούς με πανοπλίες, και κατάφερε να πάρει την εξουσία.

Τι περίμενε; Μία χαλαρή τετραετία με 37 δις λεία για τους ημετέρους του. Τι του ήρθε; Μία υγειονομική κρίση πρωτοφανής, που σε πολιτική κρισιμότητα ισούται με τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και την κατεστραμμένη Ελλάδα που παρέλαβε ο Τσίπρας το 2015.

Δεν κατάλαβε τίποτα. Άκουσε τους επικοινωνιακούς συμβούλους του, τους ολιγάρχες παρατρεχάμενούς του, ξόδεψε οκτώ ολόκληρους μήνες κάνοντας στην οικονομία λάθος κινήσεις και στην υγεία τίποτα.

Δεν μπορώ, το είπα ήδη, να καταλογίσω ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φταίει όσο φταίει ένα κομοδίνο, ένας βραστήρας ή το τραπέζι της κουζίνας. Δεν αντιλαμβάνεται, δε συναισθάνεται, δεν κάμει.

Επειδή όμως μέσα από την πανδημία έχει αναδειχθεί πλέον σε δημόσιο κίνδυνο, επειδή το ταξίμετρο της χώρας τρέχει με 4,5 νεκρούς την ώρα, επειδή οι ΜΕΘ τελειώνουν και οι άνθρωποι θα πεθαίνουν στους δρόμους, κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να παρέμβουν.

Ας συμφωνήσουν όλα τα κόμματα ότι δε θα τον διώξουν για την καταστροφή που έφερε στη χώρα, αρκεί να ιδιωτεύσει. Και η σοβαρή πλευρά της ΝΔ, αυτή που δεν ήρθε για να κατασπαράξει, ας εκλέξει έναν νέο πρωθυπουργό – τον Δένδια ή άλλον – ο οποίος να έχει αντίληψη, ενσυναίσθηση και πολιτική επάρκεια. Να διορίσει έναν κανονικό υπουργό υγείας αντί για την καρικατούρα, να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να βγούμε από αυτή την τραγωδία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Δε βάζω στο τοπίο καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και κανέναν Τσίπρα. Ο Τσίπρας καταψηφίστηκε πριν από 17 μόλις μήνες. Και δεν έχει κανένα λόγο να δεχτεί να επιστρέψει πριν του ζητήσει συγγνώμη και ο τελευταίος τυμβωρύχος. Πριν τον παρακαλέσει γονατιστός και ο τελευταίος πατριδοκάπηλος.