ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Δ. ΒΙΤΣΑΣ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ…

Η ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτ. Τομέα Αθηνών στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα 16 Ιουνίου 2020, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Κύρωση της συμφωνίας για την έδρα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑΣΟ)»:

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που αναλάβατε την διακυβέρνηση, έχετε επιβάλει, σε αγαστή σύμπλευση με τα πρόθυμα ΜΜΕ, ένα σιωπητήριο όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Έχετε περικόψει δικαιώματα προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, όχι μόνο στο ίδιο το άσυλο, αλλά και στη κατοικία, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την δυνατότητα εύρεσης εργασίας, τη μόρφωση, την ένταξη στην κοινωνία. Ακόμα χειρότερα, βλέπουμε μια αναβίωση της καταστολής με χρήση ων ΜΑΤ κατά των προσφύγων και των μεταναστών, βλέπουμε και πάλι ανθρώπους που δεν έχουν εστία να συνωστίζονται στις πλατείες της Αθήνας, ενώ έχουμε πλήθος καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks).

H πολιτική σας έχει οδηγήσει – σκόπιμα – σε υπερκορεσμένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε δομές και ξενοδοχεία και στην εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης ανάμεσα στον προσφυγικό – μεταναστευτικό πληθυσμό, όσον αφορά στην επιδημία του COVID 19. Προκαλείτε εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ακριβώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης και διαλόγου σχετικά με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στις περιοχές τους – άσχετα αν συμφωνούν ή όχι, το ζήτημα είναι ότι ούτε ενημερώνονται, ούτε συνομιλείτε μαζί τους.

Εδώ πρέπει να γίνει μία επισήμανση: εμείς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Προφανώς, δεν ήταν τέλεια αυτή η διαχείριση. Όμως, δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, θεσπίσαμε υπηρεσία ασύλου, αξιοποιήσαμε τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, αποζημιώσαμε τους πληγέντες οικονομικά στις περιοχές όπου λειτουργούν ΚΥΤ στα νησιά. Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας συνεχώς είναι ότι στο ζήτημα αυτό δεν μπορείς ποτέ να είσαι επαρκής και πρέπει πάντα να προσπαθείς για το καλύτερο. Αξιοποιήσαμε το πλαίσιο συνεργασίας με τους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς ΜΚΟ εγνωσμένου κύρους, όπως η DRC, η Caritasκαι άλλες. Και ήμασταν ειλικρινείς απέναντι στον λαό και τη Βουλή. Φέραμε όλες τις συμβάσεις στη Βουλή, ήμασταν πάντα ανοιχτοί στον έλεγχο και στη διαφάνεια.

Εσείς όμως κρύβετε την αλήθεια, την ίδια στιγμή που ελέγχεστε για αδιαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων και για απευθείας αναθέσεις. Λέτε ψέματα, συγκρίνοντας τα δικά σας πεπραγμένα με δεδομένα της δικής σας διακυβέρνησης, δηλαδή με τον εαυτό σας. Η γενική σας λογική είναι που τροφοδοτεί την όρεξη της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης για την εκβίαση οικονομικών και πολιτικών ανταλλαγμάτων από την Ευρώπη, την ίδια ώρα που τρέφετε ξενοφοβικά αισθήματα σε μερίδα της κοινωνίας, επιτρέποντας να περιγράφονται απελπισμένοι άνθρωποι σαν εισβολείς.

Ακόμα χειρότερα, εάν όσο αφορά την εσωτερική πτυχή, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε κριτική σε κάποια σημεία της διαχείρισης μας, σε επίπεδο ΕΕ δεν μπορούμε να παραδεχθούμε καμία ολιγωρία. Είμαστε οι εμπνευστές της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε τρία επίπεδα. Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου, για να πετύχουμε το λεγόμενο Δουβλίνο 4, ή αλλιώς ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Και αυτό έχοντας απέναντι μας, φανερά ή υπόγεια, την αντίδραση ακόμα και ισχυρών χωρών εντός της ΕΕ.

Επιμείναμε πάντα στην αρχή της δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προτείναμε το ενιαίο προσφυγικό προφίλ και ένα κοινό σύστημα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, τις επιστροφές, τα κέντρα καταγραφής και διεκπεραίωσης. Προχωρήσαμε σε επιμέρους διμερείς συμφωνίες με Γερμανία και Πορτογαλία, καθώς και με άλλες χώρες. Αξιοποιήσαμε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσωπικά του κ. Αβραμόπουλου, τόσο στην εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όσο και στη δημιουργία πλαισίου επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε όλες οι πτυχές του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος να μείνουν εκτός των ελληνοτουρκικών διαφορών και να μπουν σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο, συναντηθήκαμε 5 φορές με τον κ. Σοϊλού και καταφέραμε να μειώσουμε τις εισροές κατά 95%. Πετύχαμε στο πρόγραμμα των οικειοθελών επιστροφών με τον ΔΟΜ, δημιουργήσαμε τα πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΗΛΙΟΣ, και όλα αυτά με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Εμείς ποτέ δεν είχαμε τη δική σας «ευκαιρία» ενός παραθύρου 3 μηνών σχεδόν χωρίς καθόλου εισροές. Ποτέ δεν αφήσαμε βάρκες με εγκύους γυναίκες να περιφέρονται μεσοπέλαγα για 18 ώρες. Σε όλα αυτά έχουμε να συγκρίνουμε τη δική μας πολιτική, μια πολιτική που ακολούθησε πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη δική σας. Μια πολιτική αντιμεταναστευτική, με κύριο στόχο την αποτροπή αυτού που θεωρείτε ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Μια πολιτική που δεν βάζει μόνο σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και το διεθνές statusτης χώρας.

Με το πιο ακραίο παράδειγμα, να ζητάτε σοβαρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει, εν ονόματι του δικαίου της έκτακτης ανάγκης, τι ακριβώς; Την αναστολή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Σύμβασης της Γενεύης; Έχετε εξετάσει εάν η Επιτροπή έχει καν την εξουσία να επιτρέψει κάτι τέτοιο, ή απλά δεν σας ενδιαφέρει εάν η χώρα θα γελοιοποιηθεί διεθνώς; Δεν έχω άλλον τρόπο να σας το πω: επιτέλους, σοβαρευτείτε και επιστρέψτε σε μια πολιτική αρχών και αποτελεσμάτων, πριν να είναι πολύ αργά. Η υπόθεση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζητάμε την αναστολή της διεθνούς νομιμότητας, όταν αυτή είναι πάγια η βάση της απάντησης μας στην τουρκική προκλητικότητα. Ούτε να επιτρέπουμε σε μια αναθεωρητική και απειλητική Τουρκία να παίζει το δικό της επικοινωνιακό παιχνίδι.