ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Έτοιμοι να απορρίψουμε τις περικοπές που επιβάλλει η Σύνοδος Κορυφής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

 

Συνέντευξη με θέμα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου και τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζει την απόφαση για «έκδοση αμοιβαίου χρέους με εγγύηση της Κομισιόν, για πρώτη φορά», κάνοντας λόγο για «τομή και ένα θετικό βήμα». Ωστόσο υπογραμμίζει πως το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων αποφάσεων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. «Η δραστική μείωση των επιχορηγήσεων, η θέσπιση ενός ‘’μηχανισμού-φρένου’’ στην εκταμίευση των κονδυλίων, οι επιπρόσθετες περικοπές στον ήδη ισχνό κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021-2027 καθώς και η ενίσχυση των rebates αποτελούν νίκη για τους ευρωτσιγκούνηδες του Βορρά, με πρωταγωνιστές τους κυρίους Ρούτε και Κουρτς».

Ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για την τελική συμφωνία για τον Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-2027, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως η ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία του κοινού ψηφίσματος -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renewκαι ΕΛΚ- για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους είναι οδηγός διαπραγμάτευσης και διεκδικήσεων για «αυξήσεις και βελτιώσεις σε προγράμματα για την δημόσια υγεία, την πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ψηφιοποίηση, την πράσινη ατζέντα και την έρευνα στα οποία οι κυβερνήσεις επέβαλαν δραστικές περικοπές», υπογραμμίζοντας πως «αν δεν πει ‘’ναι’’ το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υπάρξει νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός».

«Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη με εντονότερα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, προκειμένου να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την ύφεση, το μέγεθος της οποίας «για το 2020 προβλέπεται από τους πάντες ότι θα είναι μεγαλύτερο από την ύφεση του 2008 και η ανάκαμψη δεν θα έχει το σχήμα V όπως βιαστικά προέβλεπαν κάποιοι αισιόδοξοι».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

– Οι 27 ηγέτες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προσεχή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά από 5 ημέρες Συνόδου Κορυφής. Πώς εκτιμάτε εσείς το αποτέλεσμα της Συνόδου;

Δημ. Παπαδημούλης: Η Σύνοδος Κορυφής υπό την πίεση μιας τεράστιας ύφεσης έκανε ένα θετικό βήμα που είναι η έκδοση αμοιβαίου χρέους με εγγύηση της Κομισιόν, για πρώτη φορά. Αυτό συνιστά τομή. Το περιεχόμενο όμως όλων των υπόλοιπων αποφάσεων αποτελεί νίκη των ευρωτσιγκούνηδων του Βορρά, με πρωταγωνιστές τους κυρίους Ρούτε και Κουρτς.

Κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τις επιχορηγήσεις, έβαλαν -παραβιάζοντας και τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ- ένα ισχυρό φρένο στον μηχανισμό εκταμίευσης που ‘’μυρίζει’’ μνημόνιο, αφού δίνουν τη δυνατότητα έστω και σε ένα κράτος μέλος να φρενάρει και να καθυστερεί τις εκταμιεύσεις, κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Έκαναν δραστικές περικοπές σε μία πρόταση, ήδη ισχνού κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2021-2027 και κέρδισαν για λογαριασμό τους τη συνέχιση και την ενίσχυση των rebates, των επιστροφών δηλαδή που παραβιάζοντας τους κανόνες είχε καθιερώσει πριν 40 χρόνια η Θάτσερ, ενώ συρρίκνωσαν στα όρια της εξαφάνισης κρίσιμα προγράμματα όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία, ή το πρόγραμμα για τη δίκαιη μετάβαση κάποιων περιοχών σε ηπιότερες μορφές ενέργειας.

Με δυο λόγια, δεν προσφέρεται η απόφαση αυτή για πανηγυρισμούς, ενώ το μέγεθος του πακέτου των μέτρων, αμφιβάλλω αν είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή σε μέγεθος κρίση που ήδη ανεβάζει ψηλά την ανεργία σε πολλά κράτη μέλη.

– Απέναντι σε αυτή την απόφαση των 27 ηγετών, το Ευρωκοινοβούλιο, του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη, υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα τη δική του διαπραγματευτική θέση. Ποια είναι αυτή;

Δημ. Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμα που ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία σπάει την ‘’τζαμαρία’’ των άκρατων πανηγυρισμών και του προπαγανδιστικού εξωραϊσμού της απόφασης της Συνόδου Κορυφής. Γιατί επικρίνουμε και δηλώνουμε έτοιμοι να απορρίψουμε τις δραστικές περικοπές που επιβάλλει η Σύνοδος Κορυφής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 που θυσιάζουν κρίσιμες ανάγκες των πολιτών, της οικονομίας, της κοινωνίας και ενταφιάζουν προγράμματα που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Επικρίνουμε τη δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων στο πακέτο ανάκαμψης, καταγγέλλουμε την χάρη που έκανε η Σύνοδος Κορυφής στους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, Ορμπάν και Μοριαβιέτσκι, νερώνοντας στα όρια της εξαφάνισης την απαίτηση πλήρους σεβασμού του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των δημοσίων ελευθεριών από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μαθήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου στον υπόλοιπο πλανήτη και την ίδια ώρα να μην μπορούμε να τα εγγυηθούμε στο εσωτερικό μας.

Ζητάμε ένα ισχυρό δεσμευτικό πακέτο ίδιων πόρων για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Ζητάμε να μην υπάρξουν περικοπές σε κρίσιμα προγράμματα που αφορούν την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και της οικονομίας.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποια τα σημεία στα οποία θεωρείτε ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να πετύχει βελτιώσεις;

Δημ. Παπαδημούλης: Το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις γιατί αν δεν πει ‘’ναι’’ το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υπάρξει νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα διεκδικήσουμε αυξήσεις και βελτιώσεις σε προγράμματα που οι κυβερνήσεις επέβαλαν δραστικές περικοπές: Για την δημόσια υγεία, την πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ψηφιοποίηση, την πράσινη ατζέντα και την έρευνα.

Θα ζητήσουμε επίσης να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός για την εγγύηση της τήρησης του κράτους δικαίου, θα απαιτήσουμε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των ίδιων πόρων, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πακέτο που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής. Και θα διεκδικήσουμε ουσιαστικό ρόλο δημοσιονομικής αρχής και συννομοθέτη για το Ευρωκοινοβούλιο, ως εγγύηση δημοκρατίας και διαφάνειας.

Και σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρασπονδίες, αλλά και σε ό,τι αφορά στην εποπτεία και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης. Εκεί η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι δημοσιονομικοί περιορισμοί που να μυρίζουν τρόικα και μνημόνια. Γιατί αυτό θα είναι ο θάνατος του σχεδίου ανασυγκρότησης.

– Μέχρι στιγμής οι περισσότερες Πολιτικές Ομάδες κρατούν ενιαία στάση. Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί η ψήφος τους όταν έρθει η ώρα, υπό την πίεση και του χρόνου;

Δημ. Παπαδημούλης: Η Ομάδα της Αριστεράς, την οποία εκπροσώπησα στις διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι κάναμε καλή δουλειά με αυτό το κοινό ψήφισμα, όπως και η Ομάδα των Πρασίνων, νομίζω ότι θα είμαστε οι πιο σταθεροί εγγυητές και υποστηρικτές όσων αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία. Στις Ομάδες όπου μετέχουν συγκυβερνώντα κόμματα, δηλαδή Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Renewκαι Σοσιαλιστές, εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πιέσεις από τους ηγέτες των κρατών μελών να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κοινό ψήφισμα είναι ένα κεκτημένο που επιβάλλει στο Ευρωκοινοβούλιο να αγωνιστεί για να πετύχει το μάξιμουμ δυνατό απ’ όσα διεκδικούμε. Και νομίζω ότι η έκταση της ύφεσης και η έκρηξη της ανεργίας, καθώς επίσης και το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, πρώτον θα δώσουν πρόσθετα επιχειρήματα στο Ευρωκοινοβούλιο στην διαπραγμάτευση την σκληρή που ήδη έχει δρομολογηθεί αλλά και θα πιέσουν και τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν προκειμένου να αποφύγουν μια γραμμή μινιμαλισμού και αναβολών.

Το μέγεθος της ύφεσης για το 2020 προβλέπεται από τους πάντες ότι θα είναι μεγαλύτερο από την ύφεση του 2008 και η ανάκαμψη δεν θα έχει το σχήμα V όπως βιαστικά προέβλεπαν κάποιοι αισιόδοξοι. Άρα χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη με εντονότερα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα σημαντικό, θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.