Διαβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ψηφιακές εκκλήσεις ντόπιων για τεράστια πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας. Κρατάς μικρό καλάθι -δεν παίζουμε με τέτοια πράγματα-, ώσπου πείθεσαι όταν βλέπεις φωτογραφίες από μικρά τοπικά μέσα ενημέρωσης και φίλους σου που έχουν απαθανατίσει τις φλόγες να καίνε τα διπλανά ντουβάρια.
Αποφασίζεις να μπεις σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που «πουλάνε» εγκυρότητα και ταχύτητα. Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Ούτε μία ανάρτηση. Ψάχνεις λίγο καλύτερα, ώσπου βρίσκεται χωμένος στα βάθη της ιστοσελίδας και, αν είσαι τυχερός, να! Ένας τίτλος γράφει: «Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας».
Το κείμενο λιτό, σχεδόν διεκπεραιωτικό, μοιάζει με πιστή αντιγραφή μιας συνηθισμένης ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής. Φωτογραφίες αρχείου συνοδεύουν το κείμενο, μια κλασική ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους (είτε συμμετέχουν, είτε όχι εναέρια μέσα πυρόσβεσης) και μίια με φλόγες. Κάπου εδώ η ενημέρωση τελειώνει.
Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση απόκρυψης μιας είδησης. Ωστόσο, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, πόσο μάλλον στην εποχή των διαδικτυακών αλμάτων.
150.000 στρέμματα κάηκαν στην Κορινθία μέσα σε μόλις δύο μέρες. Η Google έχει αναρτήσει στην εφαρμογή χαρτών της τα τρία κύρια μέτωπα, η απόσταση των οποίων φτάνει το μέγεθος της Σαλαμίνας. Σπίτια έχουν καεί, περιουσίες και κεφάλαια έχουν απανθρακωθεί, οι πυροσβέστες καψαλίζονται προσπαθώντας να ελέγξουν μια φωτιά που φαίνεται από το διάστημα σύμφωνα με τις εικόνες που στέλνουν οι δορυφόροι στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Οι ιστοσελίδες έχουν άλλες προτεραιότητες: «Η Μάρα Ζαχαρέα με το μπικίνι της ποζάρει με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή στην Πάρο» γράφει το iefimerida, που ανήκει στον όμιλο που έλαβε 496.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα. Τα έλαβε προφανώς με κριτήρια «αντικειμενικά, ποιοτικά και ποσοτικά», όπως ανέφερε ο αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσο για την τηλεόραση, ούτε λόγος. Σε άλλες εποχές, όχι πολύ παλιά, μόλις πριν από δύο χρόνια, ακόμα και το πλάνο ενός καιόμενου θάμνου θα αρκούσε για να γεμίσει μπόλικος τηλεοπτικός χρόνος ζωντανών μεταδόσεων. Αντ’ αυτών, εικοσάλεπτα ρεπορτάζ για το Μάτι, για τις ίντριγκες «γαλάζιων» αξιωματικών με μπόλικη λάσπη εναντίον των τότε κυβερνώντων.
Η χυδαιότητα σε όλο της το μεγαλείο: Να καταστρέφεται η Κορινθία κι εσύ να «θάβεις» το γεγονός επιλέγοντας την τυμβωρυχία και παίζοντας «ρεπορτάζ» για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.