ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Είναι «κότες» οι πρυτάνεις, κ. Χρυσοχοΐδη;

Προφανώς η κυβέρνηση δεν υπολόγιζε την κάθετη αντίθεση των πρυτάνεων στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό την έχει εξοργίσει και την κάνει να δείχνει τον εκνευρισμό της.

Η χθεσινή δήλωση του Χρυσοχοΐδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι «οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης» είναι μνημείο απρέπειας και χυδαιότητας.

Οι πρυτάνεις αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να γεμίσουν τα ιδρύματα με ειδικούς φρουρούς οι οποίοι θα επεμβαίνουν όπου νομίζουν και όπως νομίζουν, χωρίς την άδεια κανενός. Ξέροντας μάλιστα, από έναν σωρό προηγούμενα παραδείγματα, ότι ακόμα και η πιο ακραία και παράνομη ενέργειά τους θα έχει την αμέριστη κάλυψη του υπουργού τους.

Οι πρυτάνεις ζητούν να είναι η φύλαξη στους πανεπιστημιακούς χώρους υπό τον δικό τους έλεγχο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοικούμενο. Δεν μπορεί να συμβαίνει τίποτα εκεί μέσα πέρα και έξω από τη θέληση των πρυτανικών αρχών.

Αν η αστυνομία κρίνει ότι κάπου χρειάζεται να επέμβει αυτεπάγγελτα, μπορεί να το κάνει και με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

Και στο τέλος – τέλος, όσο κι αν σκούζουν οι έξαλλοι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, η κατάσταση στα πανεπιστήμια σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια που να δημιουργεί την ανάγκη για αστυνομική κατάληψη.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι σε καμία άλλη κανονική χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

Στη δική μας χώρα υπάρχει ακόμα ένα δεδομένο: τα περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας κατά πολιτών είναι δεκάδες φορές περισσότερα από τα περιστατικά «ανομίας» στα πανεπιστήμια.

Αλλά ο Χρυσοχοΐδης προσπερνά όλα αυτά τα επιχειρήματα. Προτιμά να λέει τους πρυτάνεις «κότες». Αυτή είναι η κυβέρνηση των άριστων.